Så mycket plus ska det bli för landstinget

145 miljoner kronor – så mycket ska landstinget gå plus nästa år. Men sedan blir det kärvare tider.

Landstinget. Nu är budgeten för 2017 antagen.

Landstinget. Nu är budgeten för 2017 antagen.

Foto:

Västervik2016-11-24 21:07

Efter tio timmars debatt och 27 voteringar antog på torsdagen den rödgröna majoriteten i landstingsfullmäktige budgeten för nästa år och en plan för 2017–2019. Resultatet på 145 miljoner kronor innebär att landstinget klarar målet på ett överskott på två procent av de samlade skatteintäkterna och statsbidragen. Det är också betydligt bättre än i år då överskottet ser ut att stanna vid tre miljoner kronor.

2018 väntas resultatet dock försämras till 119 miljoner kronor och 2019 till 28 miljoner.

De borgerliga partierna är kritiska mot budgeten och anser att den är alltför svag. Alliansen vill spara 70 miljoner kronor nästa år och ytterligare 140 miljoner 2018 inom administration, service och på länets sjukhus. Man vill också minska anslagen till KLT med sammanlagt 70 miljoner under två år.

I gengäld vill de borgerliga satsa 15 miljoner kronor på hälsovalet, tre miljoner på förebyggande hälsoundersökningar och elva miljoner på bättre anställningsvillkor för personalen. Samtidigt förstärks landstingets sammanlagda resultat med 75 miljoner nästa år och 145 miljoner året därpå.

Budgeten som antogs av S, MP och V innebär att den fria tandvården för barn och ungdomar byggs ut. Från nästa år gäller avgiftsfriheten till och med 21 år, 2018 till och med 22 år och 2019 till och med 23 år. Preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen blir gratis för dem som är under 21 år.

I kollektivtrafiken höjs avgifterna med i genomsnitt 2,5 procent från 1 januari. Priset för enkelbiljetter och egenavgiften i färdtjänsten stiger med en–två kronor beroende på resans längd. Kostnaden för periodkorten förändras så att priset på korta resor blir högre, men lägre för längre resor.

Budgeten

Den rödgröna budgeten innebär att primärvården förstärks med 8,3 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas för att korta väntetiden till sjukvårdsupplysningen och riskbedömningar av personer över 75 år. 11,2 miljoner kronor satsas också på kompetensförsörjning och rekrytering.

I Alliansens budgetförslag ingår bland annat så kallade bedömningsbilar som ska avlasta ambulanserna, en samlad palliativ vårdenhet i Västervik och möjlighet till hälsosamtal för alla 40-, 50- och 60-åringar.

Den övergripande målsättningen för hela landstinget är nöjda invånare, god hälsa bland medborgarna, attraktiva arbetsplatser och god ekonomisk hushållning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om