Det säger ambulanschefen Melker Engström.
Han menar att det finns två faktorer som gör att tiden för att nå ut till den som drabbats av hjärtstopp ökar.
– Övergripande handlar det om att folk kontaktar oss vid fel tillfällen, säger Engström.
Detta handlar alltså om att privatpersoner ringer efter ambulans fastän läget inte alltid är akut. Ju fler larm som inte är skarpa desto mindre, eller i det här fallet längre, tid för de som verkligen är akuta.
Hjärt- och lungfonden har tagit fram statistik som jämför tiden för när personer nådes av ambulans vid händelse av hjärtstopp år 2020 och år 2016.
År 2020 fick man i Västerviks kommun i snitt vänta 12.3 minuter innan det att en ambulans var framkommen. Detta är en ökning med cirka 10 procent jämfört med 2016, då snittiden låg på 11.1 minuter.
Fastän 12.3 minuter kan tyckas länge så är det ungefär fem minuter kortare tid än rikssnittet på 17 minuter. På vissa håll och kanter kan man få vänta upp till 30 minuter tills dess att man nås av ambulans.
Den andra faktorn som Engström nämner är mer en känga riktat åt den roll som ambulansen får ta i dagens samhälle. Det han syftar på är brister i offentligheten där ambulansförarna åläggs uppdrag som inte ingår i deras kärnverksamhet att rädda liv. Detta kan handla om allt från att bistå socialhjälpen till polismyndigheten.
Även detta menar han äter upp ambulansens resurser och bidrar till att utryckningstiden för att nå till de som faktiskt är i nöd för längs.
– Vi är på marginalerna.
Engström är dock mån om att inte måla upp en alltför nattsvart bild av kommunens ambulansverksamhet. Han poängterar att Region Kalmar län har legat i topp bland landets regioner i överlevandstäckningen bland de som får plötsligt hjärtstopp.
I Hjärt- och Lungregistrets årsrapport för 2019 hamnar Region Kalmar län i topp tre över antal överlevanden vid händelse av hjärtstopp. Överlevnadsfrekvensen är något som borde framhävas enligt regionrådet Yvonne Hagberg (S), med ansvar för hälso- och sjukvård. Hon känner däremot inte igen sig i bilden som Engström målar upp:
– Sjukvården utvecklas över tid, så även ambulansverksamheten.
Hagberg menar att om ambulansen är ute på ett ärende som inte direkt är akut så är meningen att de ska kunna ställa om vid ett skarpt larm och därefter prioritera det.