Frågan vi ställde oss är vid vilken kamera flest hastighetsöverträdelser sker och i förlängningen alltså var någonstans förbipasserande oftast kör för fort.
Det visar sig vara en fråga som är svår att besvara i detalj.
Statistiken utgår nämligen från sträckor, alltså ett längre vägavsnitt, istället för punkter. Vid punkterna kan det finnas en eller flera kameror.
– Vi placerar kameror med cirka fem kilometers avstånd, så på en sträcka som är en mil lång placeras, om möjligt med hänsyn till hur det ser ut på sträckan, två kameror i vardera riktningen, skriver Eva Lundberg, som är nationell samordnare för ATK-verksamheten på Trafikverket i ett mejl.
Meningen med kamerorna är inte att lagföra de som kör för fort, utan att göra vägen säkrare genom att fler sänker hastigheten, enligt Trafikverket, som är de som ansvarar för kamerorna. Det är sedan Polisens ATK-sektion (Automatisk trafiksäkerhetskontroll) i Kiruna som granskar bevisen. Det är också därifrån vi fått vår statistik.
I länet finns 12 stycken sådana sträckor, en av dem ligger helt i Västerviks kommun.
Den sträckan kallas i statistiken 08003 och går på E22 mellan Gladhammar och Verkebäck. Åtta kameror finns på den sträckan.
Under 2022, mellan första januari och sista november, registrerades 579 fordon som körde för fort där. 1,6 fordon om dagen, med andra ord. Men det är inte alla i kommunen.
För väg 40 då? undrar den som har koll på kamerorna.
Den sträckan är en annan, nr 08013, som går både i kommunen och i Vimmerby kommun, mellan Mariannelund och Gladhammar, alltså ungefär vid Hyttan.
Två av kamerorna på den sträckan ligger i kommunen men eftersom sträckan går ända till Mariannelund och passerar flera kameror som inte ligger i kommunen, vet vi inte hur många som kör för fort förbi kamerorna i vår kommun.
För skojs skull kan vi berätta att 570 fartsyndare fotograferades på den sträckan, så det verkliga antalet i kommunen bör hamna på i alla fall över två om dygnet.
Flest fortkörare på en sträcka under förra året fotades i Lundbytunneln i Göteborg. Där körde 2 361 för fort.
Enligt en artikel på motortrafiksajten Carup.se fotograferades 319 984 svenska fartsyndare i landets kameror under 2022.
Man konstaterar där också att långt ifrån alla som fotograferades av kamerorna som kunde bötfällas, då olika faktorer gjorde att bevisen i form av bilderna inte alltid håller.