Så många lodjur får skjutas nästa år

I mars får 32 lodjur skjutas i Kalmar län. I norra delen av länet ska hälften av dem skjutas. "Det finns lodjur nästan överallt, mer eller mindre", säger Roger Lundberg.

"I norra delen på länet så har vi i vissa områden lite mer lodjur. I Odensvi- och Tyllinge-området har vi haft gott om lodjur.", säger Roger Lundberg, här en arkivbild från när han kvalitetssäkrade lodjursspår i skogarna kring Djursdala och Locknevi i januari 2021.

"I norra delen på länet så har vi i vissa områden lite mer lodjur. I Odensvi- och Tyllinge-området har vi haft gott om lodjur.", säger Roger Lundberg, här en arkivbild från när han kvalitetssäkrade lodjursspår i skogarna kring Djursdala och Locknevi i januari 2021.

Foto: Sofie Olsson

Västervik2022-12-15 14:51

Förra året fick 12 lodjur skjutas under licensjakten, i år är det en rejäl ökning med 32 lodjur.

– I år ökar tilldelningen jämfört mot föregående år. Det beror på att vi fortsatt ser en ökning av lodjuren i Kalmar län och i södra Sverige, säger stf. avdelningschef Fredrik Ustrup i ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Kalmar län.

En inventering av lodjuren genomförs i länet mellan den 1 oktober till den sista februari. Årets jakttilldelning baseras på förra årets inventering. Roger Lundberg genomför inventeringen.

– Förra inventeringssäsongen hittade vi fler familjegrupper än vad vi gjort tidigare om åren, säger han.

Enligt länsstyrelsens pressmeddelande så har man konstaterat 17,5 familjegrupper i länet, vilket motsvarar 96 lodjur. I Västervikstrakten har Roger Lundberg säkrat spår från flest lodjur i områden kring Tyllinge och Odensvi, men det rör sig lodjur nästan överallt.

Lodjur är skygga. Lundberg tar hjälp av tips från jägare och allmänheten. 

– Ett bra hjälpmedel är åtelkamerorna som vi får bilder ifrån från jägare, säger han.

Han har också har en egen kamerainventering som är till stor hjälp när det inte finns spårsnö. 

undefined
Lodjursspår från januari 2021, när vår reporter följde med Roger Lundberg ut i skogarna i Vimmerbytrakten. Lundbergs uppdrag är att kvalitetssäkra rovdjursspår för länsstyrelsen i norra delen av länet.

Det finns fall där lodjur har attackerat tamdjur, men i norra länsdelen har det varit få.

– Vi har mycket vilt så de har mycket mat i skogen. Tack vare det tror jag att vi är förskonade från attacker på tamdjur. 

I Västervikstrakten finns mycket dovvilt, en källa till mat för lodjuren.

– Jag är ute ibland och tittar på när markägare eller jägare ringer om döda hjortar, då ser jag många gånger att det är stora dovhindar som lodjuren tar. Om det beror på att de skyddar sina kalvar, eller om de väljer hindarna för att de har mer fett, vet jag inte.

– När ett lodjur skjutits så åker vi ut och besiktar djuret, mäter och väger. Sen skickas kroppen till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt). Skinnet får jägaren behålla, men det chippas för att förhindra att det blir handel med skinnet. 

Jakt på varg rör upp starka känslor, är det lika starka känslor kring lodjursjakten?

– Det är inte lika mycket känslor kring lodjuret. När jag är ute träffar jag båda parter, en del är för jakt och en del emot. Både bland jägare och allmänhet. Många tycker det är ett vackert djur och så länge de inte gör någon större skada så finns det en större acceptans bland jägare och tamdjursägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!