I Lärarförbundets undersökning Lärarkollen för 2022 ser man att 68 procent av lärarna i grundskolan i kommunen hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne i oktober förra året.
Det är en försämring med en procentenhet jämfört med förra mätningen. Det är också under rikssnittet på 71 procent.
Man mäter heltidstjänster och i kommunen fanns 290 heltidstjänster i grundskolan under 2021-2022. De är fördelade på 344 lärare. 197 av dessa tjänster hade lärare som var behöriga.
Statistiken är hämtad från Skolverket.
I Lärarförbundets undersökningen räknar man också in friskolorna.
Tittar man istället enbart bara på de kommunala skolorna är siffran högre, 69,6 procent. Rikssnittet är 72 procent.
Magnus Bengtsson är barn- och utbildningschef.
– Vi är inte nöjda med det. Samtidigt har vi lyckats bra med rekryteringen, vi har många skolor, några är små och enheterna ligger utspridda i kommunen. Man ska så klart sikta på 100 procent men det är svårt att nå dit.
Ett problem är exempelvis att man som legitimerad lärare är behörig i ett ämne, men ibland under perioder får undervisa i ett ämne man inte är behörig i. Det drar ner statistiken.
Bäst i klassen är Gunnebo skola som har 89 procent behöriga lärare.
Malin Alhsén är rektor.
– Jag tror att vi har en bra arbetsplats och en lagom storlek på vår skola. Det ger en bra grund för arbetet.
Skolan har runt tio lärare, alla är behöriga men undervisar kanske inte i ett ämne de är behöriga i hela tiden, vilket drar ner statistiken.
I botten finner vi Gamlebyvikens friskola där 29 procent av lärarna är behöriga.
Enligt rektor Isac Lejondahl har skolan 64 elever, fördelade på sex legitimerade lärare, och totalt 13 lärarpersonal.
– Skolverkets statistik blir för oss påtagligt missvisande. Det beror på att vi är en liten skola med små klasser och har valt att satsa på hög personaltäthet. Vi har ofta två lärare i varje ämne, en legitimerad lärare och en lärare/personal som inte har legitimation. I statistiken blir vår procentuella andel lärare med legitimation då lägre, förklarar han.
Han beskriver vidare att eftersom skolan har få elever så måste lärare med behörighet för att undervisa på högstadiet ibland undervisa elever på mellanstadiet. I statistiken blir de då olegitimerade.
Lärare som saknade legitimation har också hunnit få det, efter Skolverkets datainsamling, skriver han vidare.