Kommunen som alltså leder i andelen kvinnliga chefer är Bjurholm kommun i Västerbottens län. En enda kommun har exakt lika antal kvinnliga och manliga chefer och det är Nynäshamn i Stockholms län.
I Västerviks kommun är 36 procent av cheferna kvinnor. Det placerar oss på plats nio av länets tolv kommuner och på plats 206 totalt av landets 290 kommuner.
Det är SCB:s yrkesregister som statistiken är hämtad ifrån och de som räknats är förvärvsarbetande anställda mellan 16 och 64 år. Politiker, högre tjänstemän och VD:ar är inte medräknade.
Camilla Janebring är verksamhetsområdeschef för företagsutveckling på Västervik framåt och hon säger att det inte är så stora avvikelser från riksgenomsnittet. Där är 40 procent av cheferna kvinnor. Men hon säger också att det är många kvinnor som vill bli chefer men att villkoren är orättvisa.
– Många vill kunna jobba hemifrån och ha en utvecklingsplan. Kvinnor på chefspositioner är ofta mer ensamma än manliga chefer och är ofta i behov av en mentor eller ett nätverk.
Camilla Janebring tror att kvinnor ibland ställer högre krav på sig än män och att många känner att de inte passar in i kravprofilerna för ett chefsjobb – trots att de egentligen kanske är bäst lämpade.
Tycker företagarna att det här är en viktig fråga?– Min uppfattning är att frågan är viktig. Företag med fler kvinnor i ledande befattning har ofta ett bättre resultat. På sikt tror jag att det vänder och att det blir mer kvinnliga chefer.