Redan under första säsongen av "På Spåret" 1987 gick resan till Västervik. I det avsnittet kunde tittarna bland annat se Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren och Susanne Alfvengren. Programledare var Ingvar Oldsberg.
"På Spåret" blev en ihållande succé och är det fortfarande. Under åren har programmet rest tillbaka till Västervik vid tre tillfällen, senast i årets säsong.
Då fick de tävlande svara på frågor om klättring och vad namnet på Västerviks skärgård är (Tjust skärgård). Västervik hade också en musikfråga, där var det Alice Babs och Cornelis Vreeswijk man skulle kunna.
Men länet i stort har fått fler besök än så, hela 20 gånger har resan gått till Kalmar län. Då har orter som Kalmar, Borgholm, Vimmerby och Oskarshamn besökts.
I programmets första säsonger gick alla resor till svenska destinationer, enligt nyhetssajten Newsworthy. Efter några säsonger vidgades resorna till nordiska resmål. Därefter vidare genom resten av Europa och under åren ut i världen.
Efter Sverige har programmet besökt USA vid flest tillfällen, hela 75 gånger. Därefter Storbritannien, Italien, Tyskland, Spanien och Frankrike samt våra nordiska grannländer.
– Det är många parametrar som väger in när vi bestämmer resmålen, säger Martin Sundborn, som är producent för "På Spåret" och fortsätter:
– En sådan är när vi var där senast. Det är inte så att vi återvänder till exempelvis Växjö om vi var där för två år sedan – däremot kanske vi tillåter oss att komma tillbaka efter fem år. Sedan återvänder vi nog till större städer – som Stockholm, Malmö, Göteborg, New York och London, oftare. Vi försöker också hitta städer vi inte har varit i tidigare.
Förutom 1987 och 2022 har man besökt Västervik 2004 och 2013.
– Vi vill ju att deltagarna och tittarna ska kunna gissa rätt via ledtrådarna, det behöver finnas allmän kunskap om stället. Sedan ska vi kunna producera tre frågefilmer och då blir det kanske oftare lite större orter.
Den befolkningsmässigt minsta plats som besökts är Sandhamn, som enligt SCB hade 109 invånare 2020. Abisko, som enligt SCB har ytterligare ett femtiotal invånare, har också varit resmål.
– Det är kanske orättvist mot större orter, men det är orter som lever i folks medvetande. Det kanske går att hitta fler småorter som vi borde göra frågor av.