Så många fick TBE i Västervik förra året

Västerviks kommun har en förhöjd förekomst av TBE-smitta, men faktum är att vi är en av de minst drabbade kommunerna i Sverige. I fjol rapporterades två fall av smittan i Västervik.

Stig Svensson får sin första dos TBE-vaccin av Birgitta Spanopoulos.

Stig Svensson får sin första dos TBE-vaccin av Birgitta Spanopoulos.

Foto: Tuva Strand

Västervik2024-07-18 16:00

– Två fall låter inte så mycket men det är tillräckligt för att jag ska ta vaccin. Man vill inte vara den som får TBE. Jag är för all typ av vaccination, säger Malgorzata Caban, som står i kö för att ta sin första vaccindos.

Enligt Folkhälsomyndigheten krävs minst ett fall per 100 000 invånare för att en kommun ska räknas ha en förhöjd förekomst av TBE. Den fästingsburna smittan har ökat i nästan hela landet det senaste året, så det är inte konstigt att Västervik är en av de drabbade kommunerna. 

I över tio års tid har smittsiffran i hela landet tredubblats och ligger nu på 2,8 fall per 100 000 invånare. Men här har siffran varit stabil, i snitt 1,8 fall per år. 

I Kalmar län står Västervik ut som en av tre kommuner där smittan förekommer över huvud taget. De andra är Vimmerby och Hultsfred.

undefined
Birgitta Spanopoulos och Anette Boqvist säger att det är väldigt mycket fästingar på Gränsö den här säsongen.

Vaccinova vaccinerar på Ica Maxi varje onsdag året om. De flesta som kommer dit tar vaccin mot TBE eller bältros. 

– Vad jag upplever är att människor får fler och fler fästingar nu. De kommer hit och berättar: "I går plockade jag tio stycken, nu måste vi vaccinera oss!" säger Anette Boqvist, administratör på Vaccinova.

Även om antalet TBE-fall i kommunen inte ökar för tillfället, berättar Anette Boqvist att fästingarna blir fler och ändrar karaktär. Hon har arbetat med vaccinering under tre fästingsäsonger och har under den tiden inte upplevt någon ökning av kundbesök. Det är inte fler som vaccinerar sig, men klientelet har förändrats. Fler och fler av dem som tar sin första dos är äldre människor. 

– Varför gamla bestämmer sig för att ta vaccinet kanske beror på att de är piggare nuförtiden och är ute i skogen mer, säger Birgitta Spanopoulos, sjuksköterska på Vaccinova.

undefined
Birgitta Spanopoulos och Anette Boqvist har skaffat kompistatueringar med fästingmotiv. "Vi tar vårt jobb på allvar" säger Birgitta och skrattar åt gnuggisen.

Är man under 50 år ska man ta tre doser av TBE-vaccinet för att ha ett grundskydd. De som är äldre eller har nedsatt immunförsvar behöver fler. Alla måste ta en påfyllnadsdos vart femte år.

– Jag tycker att de är duktiga på att slutföra vaccinationen. Man får en påminnelse när det är dags för nästa dos. Det är därför vi tar telefonnumret vid den första dosen, säger Birgitta Spanopoulos.

En av dem som vaccinerar denna dag är Stig Svensson från Oskarshamn. Han undrar om fästingar gillar kvinnor mer än män.

– När vi är ute och plockar svamp klarar jag mig undan, men min fru får plocka fästingar hela tiden, säger han.

undefined
Stig Svensson får sin första dos TBE-vaccin av Birgitta Spanopoulos.
undefined
Förra året rapporterades 594 fall TBE i Sverige. En siffra som är betydligt högre än 2022, som bjöd på 451 fall.
Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. De flesta utvecklar inga symptom och en tredjedel utvecklar influensaliknande symptom.

Vissa utvecklar allvarlig symtom som hjärninflammation, hög feber, kramper och förlamning.

Vanligtvis blir man återställd från sjukdomen, men det händer att man får bestående eller långdragna besvär.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!