Sett till hela landet hamnar Kalmar län högt upp på listan över antalet sjöfyllor sedan 2013.
Men på det stora hela är sjöfylleri inget utbrett brott, menar presskommunikatören Mattias Nilsson, på Kustbevakningen.
– Flest fall har det varit i skärgådarna Stockholms län, Västra Götalands län och Norrbottens län. Det är där det bor mycket människor på öarna och finns en hel del restauranger och annat som folk ska ta sig till och från, då är det naturligt att det blir fler som kör onyktra.
De har flest fall
Stockholms län har flest fällande domar med 56 stycken, följt av Västra Götalands län, 31 stycken, och Norrbottens län, 12 stycken.
Den typiske fylleristen på sjön är en man med motorbåt, säger Mattias Nilsson.
– Generellt ser det ut så. Men man ska komma ihåg att sjöfylleri inte är speciellt vanligt. Det är inget mängdbrott, om man säger så. Bilden som kollegor i Västervik ger är att båttrafiken ändå är väldigt bra där och att de som kör båt kan sina saker.
– Samtidigt är motorbåtar så mycket snabbare idag än förr. Det gör det ännu farligare om man blandar in alkohol, menar han.
Värst i länet
Sju av de nio som dömts för sjöfylla i länet har utfört brottet i Västervik. De övriga två är fall från Oskarshamn och Mörbylånga.
Totalt i landet har 150 fällande domar avkunnats för sjöfylleri eller grovt sjöfylleri sedan 2013.
Statistiken är siffror som Nyhetsbyrån Siren tagit fram från landets tingsrätter. James von Reis, sjöåklagare vid Göteborgs åklagarkammare, bekräftar bilden att det nästan enbart förare till motordrivna fritidsbåtar som döms för grovt sjöfylleri. Segelbåtar berörs sällan.
– Då ska man ha varit bevisligt klantig, att man till exempel kört på någon. Och det är riktigt ovanligt, säger han till Nyhetsbyrån Siren.
Sällan till åtal
Det är främst grovt sjöfylleri som avgörs i tingsrätten, medan sjöfylleri av normalgraden oftast avgörs via strafförelägganden.
– Det är ganska ovanligt att åtala för sjöfylleri om det inte är grovt. Det är om brottet förnekas som det kan leda till åtal, säger James von Reis till Siren.
Antalet strafförelägganden under samma period är totalt 217 enligt statistik från Åklagarmyndigheten.