Så kan större barngrupper påverka barnen

Om barngrupperna i förskolan blir större kan det drabba barnen som behöver extra stöd. Men föräldrar ska inte vara oroliga i dagsläget, enligt verksamhetschef Christine Andersson.

I Västervik finns barngrupper med som minst sex barn och som mest 18,5 barn enligt statistik från i höstas.

I Västervik finns barngrupper med som minst sex barn och som mest 18,5 barn enligt statistik från i höstas.

Foto: TT

Västervik2021-05-23 16:00

Lärartätheten i skolan kan minska och barngrupperna i förskolan bli större om budgetförslaget för nästa år blir verklighet, något som barn- och utbildningsnämnden varnar för i ett yttrande

De genomsnittliga barngrupperna i Västerviks förskolor är idag något mindre än rikssnittet (14,5 barn jämfört med 14,8) och mindre än för några år sedan (15,2 barn 2018). Men enligt Christine Andersson, verksamhetschef för förskolan, kan besparingarna slå hårt. 

– Det handlar om stora summor. Det påverkar starkt om vi behöver skära ner starkt. Det enda vi har är att ta till är att minska på personalen. 

Hur stora kan grupperna bli? 

– Det är svårt att säga innan vi vet vilka summor vi hamnar på. Vår ambition är att hålla oss inom de riktmärken som Skolverket har. 

På Skolverkets hemsida står att för barn mellan ett och tre år kan barngruppens storlek vara 6–12 barn. För barn mellan fyra och fem år är riktmärket 9–15 barn. 

I Västervik är barngrupperna olika stora. Enligt siffror från förra året gick sex barn i den minsta barngruppen och 18,5 i den största. 

– Vi har förskolor där jag ser att barngrupperna är rimligt stora, och andra där jag gärna skulle vilja att de var lite mindre, säger Christine Andersson. 

Hon berättar att man utvecklat ett arbetssätt där man delar upp barnen i mindre grupper under dagen. 

– Det mår både barn och pedagoger bra av. Det blir extra viktigt att arbeta på det sättet när vi har stora barngrupper. 

Vad kan hända om barngrupperna blir större? 

– Det kan få konsekvenser både för barn och medarbetare. Barnen kan inte få lika mycket vuxentid och det är inte lika lätt att göra sin röst hörd. De barn som har behov av särskilt stöd påverkas mest, de klarar inte en sådan här förändring lika bra. Och för medarbetare blir det såklart en ökad arbetsbelastning, och man kanske behöver hitta nya arbetssätt. 

Bör man som förälder vara orolig? 

– Nej, det ska man inte vara. Den här budgetprocessen är inte klar än. Nu ska politikerna göra sitt arbete och bearbeta förslaget och sedan får vi se vad vi har att förhålla oss till, säger Christine Andersson. 

I dag är antalet barn per heltidstjänst i kommunens förskolor cirka fem, enligt statistik från 2019. Det är ungefär så det har sett ut de senaste åren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!