Så kan regeringens BUP-miljard hjälpa i Västervik

Som en del av regeringens budget för 2025 öronmärktes 1,3 miljarder för barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), suicidprevention och primärvårdens arbete med psykisk hälsa.

Sofia Velinder, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i region Kalmar, varnar för att BUP:s problem inte bara kan lösas med pengar.

Sofia Velinder, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i region Kalmar, varnar för att BUP:s problem inte bara kan lösas med pengar.

Foto: Privat, Kjell-Arne Karlsson

Västervik2024-10-03 20:00

Än så länge är det inte säkert hur stödet kommer fördelas men förmodligen kommer regionerna att få söka bidraget utifrån deras individuella behov. Det är ingen hemlighet att vården i allmänhet står inför stora utmaningar och BUP i Västervik och Kalmar i stort är inget undantag. 

– Vi har problem med tillgängligheten, utredningar och behandlingar och håller inte vårdgarantin idag, säger Sofia Velinder, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i region Kalmar.

Den förstärkta vårdgarantin som gäller för BUP innebär att barn och ungdomar inte ska behöva vänta längre än 30 dagar på en första bedömning samt ytterligare 30 dagar till en fördjupad utredning eller behandling. Enligt Sofia Velinder lyckas BUP hålla garantin för ett första besök men inte för utredningen eller behandlingen.

Om de dryga 1,3 miljarderna som regeringen utlovat delades på Sveriges cirka 280 BUP-mottagningar skulle de få knappt 5 miljoner kronor var. Frågan är bara hur ett sådant stöd skulle kunna användas i praktiken.

– Det skulle ge oss möjlighet att testa nya angreppssätt för att bekämpa psykisk ohälsa bland barn och unga. Vi har flera projekt igång nu, bland annat med mobila vårdteam som vi vill ska korta inläggningstider och minska antalet återinläggningar. Men det tar tid, säger Sofia Velinder.

Trots att mer pengar behövs till BUP är Sofia Velinder tydlig med att det inte löser alla problem man idag ställs inför. 

– Tillgängligheten är alltid den största utmaningen. I mindre orter som Västervik är det dessutom svårare med rekrytering, vilket är ett problem som hela vården har.

Både sjuksköterskor, läkare och psykologer är väldigt svårt att få tag på då de har en lång utbildningstid och inte alltid vill flytta dit behoven är som störst. Om man ändå får tag i någon till BUP sker det ofta på bekostnad av en annan plats.

För att förbättra den psykiatriska vården för unga behövs enligt Sofia Velinder även ett tätare samarbete mellan flera olika instanser, bland annat elevhälsan, socialtjänsten och primärvården. På så vis kan barn som lider av psykisk ohälsa fångas upp tidigare vilket avlastar resten av vårdkedjan.

– Jag ser ändå ljust på framtiden. Flera av instanserna närmar sig varandra, alla förstår att det är nyckeln till framgång, säger Sofia Velinder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!