Conny Jansson är ordförande i Civilförsvarsföreningen, som länge spelade en viktig roll i samhället vid krislägen. Men efter att civilförsvaret monterats ner har föreningen inte längre något formellt ansvar. Däremot har man varit med och bildat så kallade Frivilliga Resursgrupper (FRG) i olika kommuner. Conny Jansson är med i Västerviks kommuns FRG.
– Den verkar nu som en förlängd arm till kommunen när den behöver hjälp. Det kan vara vid bränder, oljeutsläpp eller om det är ont om vatten, till exempel.
Hur påverkas er verksamhet av det som hänt i Ukraina senaste tiden?
– Det är en skrämmande utveckling, och det som jag tror efterfrågas mest just nu är information om hur läget ser ut, och om var vi har skyddsrum, till exempel. Vi ska ha en diskussion med kommunen på tisdag om hur vi kan hjälpa till.
Vad kan vara bra att tänka på som privatperson?
– I dagsläget är det ingenting som kommunen eller staten beordrat att vi ska göra, nu närmast gäller det att följa läget och uppdatera sig om vad som händer.
Conny Jansson tipsar om MSB:s broschyr "Om kriget eller krisen kommer". Där finns bland annat information om hur olika flyglarm låter, och hur man ska förbereda sig för en eventuell krissituation. Vid händelse av krig kan man behöva ta sig till närmaste skyddsrum.
– Har man inget skyddsrum nära kan man ta sig till ett skyddat utrymme, till exempel en källare av betong.