Så kan du påverkas om det kommer nya covid-råd

Kalmar län har hittills inte infört lokala covid-restriktioner. Vad skulle skärpta regler innebära? Vi har jämfört med grannlänen.

I veckan kan råden i Kalmar län skärpas ytterligare. Vi har jämfört med grannlänen.

I veckan kan råden i Kalmar län skärpas ytterligare. Vi har jämfört med grannlänen.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2020-11-09 13:00

Först Östergötland i slutet av oktober. Sedan Kronobergs och Jönköpings län i förra veckan.

Ett efter ett har våra grannlän fått särskilda restriktioner. Både Region Kalmar län och Smittskyddsmyndigheten har bekräftat att det pågår en dialog om läget i Kalmar län. Det tycks snarare vara en fråga om när än om vi ska få lokala föreskrifter.

Vad skulle det innebära för oss? Vi har jämfört de allmänna råden som gäller i dag, med de råd som utfärdats i grannlänen.

I BUTIKEN 

I dag uppmanas vi att hålla avstånd när vi besöker butiken. Det finns exempel på butiker som håller maxgränser för antalet besökare. Många butiker har handspritstationer vid entrén eller kassan.

I råden för grannlänen uppmanas invånarna att inte vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, som butiker och köpcentrum. Även museer och bibliotek nämns. Undantagen är apotek och livsmedelsbutiker.

PÅ GYMMET 

Redan i dag sägs att man ska hålla avstånd till andra på gym och idrottsanläggningar. Man ska undvika att byta om i allmänna omklädningsrum. I grannlänen har råden skärpts: Där talas det om att man ska undvika gym och badhus, och avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar. Undantaget är idrottsträningar för barn födda 2005 eller yngre.

MIDDAGEN MED VÄNNERNA

Redan i dag uppmanas vi att inte delta i "större sociala sammanhang" som fester, begravning, dop, kalas eller bröllop. I grannlänen har råden blivit striktare: Man bör om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

PÅ JOBBET

I dag uppmanas verksamheter till att sätta upp information till personal, kunder och besökare. Man rekommenderas att möblera om för att undvika trängsel, och övergå till digitala möten. Det ska finnas möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten, eller möjlighet att sprita händerna.

I de regionala råden i grannlänen uppmanas arbetsgivare att vidta åtgärder för att underlätta för de anställda att följa de allmänna råden. Det kan handla om att uppmana till arbeta hemifrån, och att hjälpa till så att förutsättningar för hemarbete finns. Det kan också innebära att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

PÅ LÄKTAREN

I de allmänna råden tillåts upp till 300 deltagare vid idrotts- kulturevenemang. I de län där lokala allmänna råd införts så har gränsen sänkts till 50 deltagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!