Det är kanske inte alla hundägare som vet att deras bästa vän kan bli utmärkta svampletare med lite träning.
– Repetition och belöning är nyckeln till inlärning, och vägen till en välfylld svampkorg. Tänk på att hunden präglas av din entusiasm, det hörs om du är engagerad och genuint glad. Variation är också avgörande för att behålla hundens intresse. Variera både platsen för övningen och sättet du belönar på. Tappa inte tålamodet om din hund behöver många träningstillfällen. Alla individer är olika och kräver olika mycket övning, men de flesta hundar kan lära sig leta svamp, säger Christine Ehrlander, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar.
Hunden använder luktsinnet för att hitta svamp, därför är kantareller bra att börja med, då de har en mycket distinkt doft.
När du ska börja lära hunden att leta svamp behöver du några kantareller (det fungerar bra med köpta om du inte redan hittat kantareller) och hundgodis. Du lägger hundgodis under en svamp som hunden får lokalisera och därefter putta undan svampen. Det är dock viktigt att du inte tar i svampen med händerna, annars kan hunden börja tro att det är din lukt den ska söka efter. Det är också viktigt att träningen sker ute i skogen, där det också finns möjlighet att hitta svamp.
Nästa steg i träningen är att placera ut kantareller utan godisbitar och när hunden hittar en – belöna hunden rejält. Upprepa tills hunden associerar att söka efter svamp med uppskattning och belöning.
Samma svampar som är farliga för människor är också farliga för hundar. Om hunden skulle få i sig giftig svamp är det viktigt att uppsöka veterinär.
– Hundar som fått i sig giftig svamp får symtom som orkeslöshet, kräkningar och diarré. Vid misstänkt svampförgiftning får hunden kräkframkallande medel och behandling med dropp. Det är viktigt att inte själv försöka få hunden att kräkas, då det kan förvärra hundens tillstånd. Svampförgiftning är dock mycket ovanligt och i de flesta fall klarar sig hunden utan bestående men, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.