Moderaterna är det lokala parti som finns på flest plattformar digitalt, de har konton på både Twitter och Youtube men är inte aktiva där. Elin Sjölander Landerdahl säger att den låga aktiviteten på Twitter och Youtube mest beror på tidsbrist, men också ett riktat fokus mot andra kanaler.
– Det är Facebook och Instagram som vi har mest fokus på.
Ni har 600 följare på Facebook, men det är inte speciellt många likes eller kommentarer under era inlägg. Vad beror det på tror du?
– Jag håller med, det är likadant när vi är ute och kampanjar. Många sympatiserar med oss men vill inte outa sin åsikt av olika anledningar. Vi har diskuterat hur vi ska göra för att få fler interaktioner, det pratar Moderaterna riks också om.
Vad delar ni på sociala medier, är det allt möjligt eller finns det innehåll som lämpar sig särskilt bra?
– Just nu är det mycket fokus på vårt valmanifest, nu ska allt ut. Men däremot... Vi i vår krets har bestämt att vi inte ska ha någon pajkastning på andra partier. Moderaterna riks kanske publicerar inlägg om S och vad de gör för fel, men så vill inte vi jobba. Vi vill framföra vår politik och inte kasta skit.
Hur viktigt är det med sociala medier, jämfört med traditionell media?
– Det är svårt, vi är både ett äldre och ungt parti. Muf är stora, men vi har många seniorer så vi måste finnas på alla plattformar. Sociala medier är betydligt billigare än att annonsera i papperstidningar, och jag tror att sociala medier kommer ta över mer och mer.
Västerviks socialistförening är stor på både Facebook och Instagram. På Instagram är de överlägset störst med sina 389 följare mot tvåan Moderaternas 101. Jenny Svensson, partiets förstanamn, tror att framgången ligger i att de inte är så ängsliga. Partiet har en mediegrupp som jobbar med publiceringar på sociala medier, men alla medlemmar är fria att själva gå in och lägga upp saker de tycker är viktiga.
Men trots många följare är det, precis som hos övriga partier, ont om diskussioner under inläggen.
– Det känns som att många tycker att det är lite obehagligt om man får mothugg. Det kan bli intensiva debatter och jag tror att vissa tycker att det är jobbigt. Men jag tror att många läser det vi skriver.
Vilket ansvar har man som parti för att moderera sina kommentatorsfält?
– Man har ett stort ansvar tycker jag, men det är en klurig fråga. Vi har yttrandefrihet men det är inte okej att någon blir kränkt eller tycker att det känns obehagligt. Och hot är aldrig okej.
Ni är ju ett ungt parti, hur viktiga är de sociala kanalerna för er?
– Jag tror att det är viktigt att vara nåbara på många olika sätt. Vi försöker vara ute mycket och dela ut flygblad också, det finns ju de som inte har sociala medier.
Moderaterna i Västervik har bestämt att de inte ska använda sina sociala medier åt att peka på vad andra partier gör för fel. Ni har ju en annan taktik, vad tänker du om det?
– Det ena utesluter inte det andra, ibland måste man synliggöra andra partier. Vi har fokus på vår egen politik, men vi måste ifrågasätta. Huvudsyftet är dock inte att kritisera utan att framföra vår egen politik.
Allra störst på Facebook, med god marginal dessutom, är Sverigedemokraterna. Partiets förstanamn Dan Larsen är medveten om det stora följarantalet. Den största delen följare är dock stockholmare. Västerviksbor är den tredje största gruppen bland följarna.
Är det typsikt för SD att man gillar och stöttar lokalföreningar i andra städer?
– Ja det är det, jag har mycket kontakt med andra klubbar och speciellt inom länet försöker vi hjälpas åt och gilla varandras artiklar. Vi har den traditionen. Det har nog varit ett sätt för oss att komma till tals.
Dan Larsen säger att engagemanget på Facebook hänger på vad de delar.
– Under pandemin körde vi livesändningar och då fick jag en del meddelanden på Messenger. Så vi får en del respons som inte syns. Men sociala medier är mest ett sätt att underhålla väljarna.
Era inlägg på Facebook är till viss del lokala, men det är ju mycket Jimmie. Hur viktig är han?
– Vi måste ha med Jimmie, han är vår viktigaste person. Vi ser att Västerviksborna röstar mer på SD i riksdagsvalet än till kommunfullmäktige, Jimmie är den centrala personen. Det gäller att marknadsföra oss och visa att vi har frågor som rör väljarna lokalt också.