Matilda Karlsson upplevde att lärarna på högstadiet och gymnasiet inte lyssnade på henne. Trots att hon tog upp problemet hände ingenting.
Men Marianne Gustafsson, rektor, försäkrar att de vuxna i skolan visst lyssnar. Om någon utsätts för kränkningar så tar man tag i det.
– Vi har ett allvarssamtal med de som kränkt, och kollar sedan upp efter en tid hur det har gått. Har de slutat? Om de inte har slutat så gör man en plan för att se till hur man ska få dem att sluta.
Fortsätter problemen ändå tar skolan kontakt med föräldrarna, och antimobbningsteamet kallas in.
– Men om man upplever sig kränkt och mobbad och det fortsätter, så tror jag att det kan vara så att man upplever att ingen lyssnat.
De som är med i antimobbningsteamet utbildas särskilt för att hantera sådana här frågor, och även lärarna får viss utbildning. På Ankarsrums skola fick alla lärare, för några år sedan, genomgå en så kallad SET-kurs. SET står för Social emotionell träning.
På Gamleby och Överums högstadieskolor arbetar man mycket med samtal och diskussioner om arbetsklimatet på skolan. Rektorn Magnus Bengtsson berättar i en intervju i tidningen Nordöstran att skolan tagit hjälp av utredningar och forskning i ämnet, i stället för att samarbeta med Friends eller andra organisationer som jobbar mot mobbning.
– Rapporter från Skolverket har visat viss tveksamhet mot färdiga program av den typen som de står för, säger Magnus Bengtsson till Nordöstran.