Så hjälper du hunden att klara av nyårsafton

Om du kan – lämna tätorten och ge dig ut på landet. Försök att ta kontroll över din egen stressnivå och bibehåll i möjligaste mån de vanliga rutinerna.

"Ha koll på din egen stressnivå. Var lugn. Är du stressad och orolig hjälper du inte hunden", säger Ednan Rakovic.

"Ha koll på din egen stressnivå. Var lugn. Är du stressad och orolig hjälper du inte hunden", säger Ednan Rakovic.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2023-12-27 16:00

Veckorna före jul och nyår ökar förskrivningen och försäljningen av lugnande medel till hundar.

– Det är samma sak inför valborg, påsk och andra högtider. Då ökar förfrågningarna från oroliga djurägare också, konstaterar Västerviksveterinären Tina Wennersten.

Numera finns det preparat specifikt framtagna till hundar. Men för inte så länge sedan användes humanmedicin även till de fyrbenta familjemedlemmarna, vilket gjorde det svårare att dosera rätt, förklarar hon.

undefined
Det går att vänja och lära hundar att klara av plötsliga starka ljud som fyrverkerier, men det kräver tid, kreativitet och tålamod. Det menar hundpsykolog Ednan Rakovic.

Att hundar och nyårsraketer sällan är en lyckad kombination, utan tvärtom kan resultera i ett stort lidande för hunden och förstås även för många andra djur – både vilda och domesticerade – är nog de allra flesta väl medvetna om numera.

– Förhoppningsvis har vi också blivit lite bättre på att begränsa smällandet till vissa dagar och tider, säger Tina Wennersten som inte upplever att efterfrågan på lugnande preparat varken ökat eller minska under det senaste decenniet.

– Min upplevelse är att det ser ut ungefär som det brukar, säger hon.

Har man en hund som visat rädsla vid tidigare nyårsaftnar och vill prova läkemedel till sin hund behöver man dock vara ute i god tid.

– Som veterinär gör man en hälsoundersökning först om det är en ny "patient". Det är för att ta reda på om det är lämpligt att ge hunden preparatet.

undefined
Jul- och nyårshelgerna är för många hundar en plåga. Fyrverkerier och smällare briserar när de minst anar det. En del hundar är påverkade mycket lång tid efteråt, medan andra bara är lite oroliga på själva nyårsafton.

– En bekant till mig hade en jakthund som var paniskt rädd för smällare och fyrverkerier. De låter ju inte som vanliga skott. De brakar, knattrar, tjuter och viner och så ljusskenet på det. Han löste det så att de två åkte ut i skogen på nyårsnatten och satt i bilen vid tolvslaget. 

– Och helst är det ju så man bör tänka och agera. Fundera ut lösningar så att hunden slipper vara med om den där skräcken som kan skapa så stort lidande, menar Tina Wennerström. 

Ednan Rakovic, hundpsykolog på egna företaget Stormbo Hundcenter utanför Ankarsrum, är inne på samma linje.

Det vill säga att det bästa man kan göra för sin hund är att låta den slippa fyrverkerier överhuvudtaget.

– Om hunden väl har blivit skrämd är det nämligen svårt att träna bort. Man kan i alla fall inte börja träna någon vecka innan nyår. Då är man alldeles för sent ute. Du kan behöva börja många månader i förväg. Och det krävs tid, kreativitet och energi för att jobba med detta.

Han tipsar ändå om några saker att tänka på när man väl är där och tolvslaget närmar sig:

  • Håll dig lugn och bekräfta inte hundens rädsla.
  • Håll er, i möjligaste mån till de vanliga rutinerna även på nyårsafton. Hundar gillar som regel, och blir trygga av, rutiner.
  • Ha en stillsam middag i ett inte alltför stort sällskap. Vet jag med mig att min hund är rädd för fyrverkerier skulle jag välja att hålla mig nykter.

Vill du träna din hund inför nästa nyårsafton men är osäker på hur du ska gå tillväga kan det vara en god idé att prata både med en hundpsykolog och en veterinär för råd. 

– Det gäller att vänja hunden långsamt och under kontrollerade former, menar Ednan Rakovic.

– Ett problem med smällare och fyrverkerier är ju att du inte vet när det kommer att smälla och därför inte kan förvarna din hund.  

Som en sista åtgärd kan du be veterinären om hjälp att skriva ut lugnande medel, något att ta till för att hunden ska slippa återuppleva ett trauma, säger Ednan Rakovic.

undefined
Det bästa man kan göra för sin hund är att låta den slippa uppleva fyrverkerier överhuvudtaget, menar veterinären Tina Wennersten.
undefined
Jul- och nyårshelgerna är för många hundar en plåga. Fyrverkerier och smällare briserar när de minst anar det. En del hundar är påverkade mycket lång tid efteråt, medan andra bara är lite oroliga på själva nyårsafton.
undefined
Bekräfta inte hundens rädsla och håll er till era vanliga rutiner även på nyårsafton, tipsar Ednan Rakovic.
undefined
"Rasta inte din hund lös på nyårsafton. Det finns en stor risk att hunden blir rädd och springer bort. Det här händer någon varje nyårsafton", säger veterinär Tina Wennersten. Bilden är beskuren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!