Erica Bergstedt från Gamleby anser att pandemin påverkat hennes privatekonomi positivt.
– Man är hemma mer och lägger inte lika mycket pengar på sådant som man gjorde förut. Man är inte ute på krogen och man reser mindre, säger hon.
Pengarna som Erica faktiskt spenderar lägger hon på mat, både hemlagad och sådan hon köper hem från restauranger.
– Man försöker hitta glädjen i något, skrattar hon.
Västerviksbon Luc Ngo håller med om att pandemin påverkat privatekonomin på så sätt att man inte gör av med lika mycket pengar som förut.
– Absolut, man handlar mindre, säger han.
– Man handlar på ett annat sätt, mer över internet. Jag lägger mer pengar på mat, och kvalitetsråvaror, säger Andrea Stoltz.
Hon har även börjat spara till en större buffert än hon haft tidigare, för oförutsedda utgifter.
Christina "Kicki" Axelsson säger att det blir mindre småköp för att hon inte är ute på stan lika ofta som förr.
– Sen gör man ju inget annat heller. Jag har nog kanske unnat mig lite mer fika, köpt med mig lite gott bröd hem från bageriet här, säger hon.
– Jag köper inte lika mycket kläder. Jag har insett att jag har en garderob full, säger Irene Granli, som också lägger mer pengar på mat.
Enligt en ny undersökning gjord på beställning av SBAB Bank har fler uppfattningen att deras privatekonomi blivit bättre under pandemin. Det presenterar SBAB i ett pressmeddelande. 58 procent av de 1 220 personer som deltog i undersökningen tyckte sig ha bättre ekonomi än innan pandemin, vilket kan översättas till 6 av 10 personer. 18 procent har sett sin privata ekonomi gå sämre medan 24 procent inte tycker sig känna någon skillnad.
Några orsaker till den upplevda förbättrade privatekonomin är enligt SBAB uteblivna kostnader för fritidsaktiviteter, resor och festande, något som de Västervikare vi frågat håller med om.
– Undersökningsresultatet visar något ganska unikt, nämligen att så många under en ekonomisk kris i svensk ekonomi upplever att de själva fått bättre ekonomi. Huvudskälet är troligen att de som inte förlorat jobbet under pandemin inte har kunnat konsumera som vanligt, säger boendeekonom Claudia Wörmann i pressmeddelandet.
Dessutom är det många som känner att de inte sparar tillräckligt mycket. Främst är det yngre människor som oroar sig för sparandet. Enligt Claudia Wörmann kan intresset för sparande stiga i tider av kris.