På sin hemsida informerar Västerviks kommun om att måsarna är ett naturligt inslag i kustmiljön, och inte ett problem som kommunen befattar sig med. Man avlivar inte måsar, och tar inte bort bon, ägg eller ungar.
– Jag förstår att det är obehagligt, och vissa blir irriterade, men man får ha lite sunt förnuft, säger Lennart Johansson som är kommunjägare i Västervik, och varje år tar emot samtal om påflugna måsar.
När fågelungarna hoppar ur sina bon kan de landa i trädgården, och föräldrarna, som håller stenkoll på sina ungar, kan bli närgångna när de ska beskydda dem.
– De är inte farliga, det som kan hända är att de släpper avföring. Man får kanske stå ut en eller två veckor om året, säger Johansson.
Västerviks kommuns hemsida informerar om att fastighetsägares förebyggande arbete ska ske innan häckningssäsongen, som börjar 1 april. Åtgärder kan vara att sätta upp fågelpiggar eller rovfågelattrapper där man vet att fåglarna gärna bygger bo.
Om man prompt vill flytta en fågelunge som hamnat i trädgården då?
– Ta på dig en regnrock. Håll ungen över huvudet så att föräldrarna ser – och de jagar inte folk bara för att de har rört ungen. Flytta ungen 10 – 15 meter, gärna till ett grönområde utanför tomten. Släpp den sen och gå därifrån, så kommer mamman koncentrera sig på ungen. Och kör inte iväg med ungen i bilen, då hittar inte föräldrarna den.