Vad ska den göra som sitter med ett rörligt avtal just nu? Försöka binda kostnaden? Eller byta avtal?
– Om man kan så är nog det bästa att försöka spara sig igenom det hela. Förhoppningsvis lugnar det ner sig om ett par månader, säger Mikael Nyman, energirådgivare på Västerviks kommun.
Att binda elavtalet nu tycker han inte är någon bra idé, om det inte är absolut nödvändigt för att klara sig ekonomiskt om priset fortsätter stiga.
– Då är risken att du blir fast med ett högt elpris och får tugga i dig det när elpriserna sjunker igen.
Vill man ändå ändra sitt avtal kan det vara värt att ta en koll på priserna som olika elhandelsbolag erbjuder. Mikael Nyman rekommenderar då elpriskollen.se som drivs av Energimarknadsinspektionen.
– Det är den enda som är helt oberoende och inte har några marknadsintressen.
Här finns en jämförelsetjänst som kan skräddarsys för det elkunden är ute efter och filtrera på både bra avtal beroende på hur mycket el som går åt och var elen kommer ifrån, sol, vind och vatten och så vidare.
Här finns dessutom en länk till klagomålslistan hos Konsumenternas energimarknadsbyrå. Där listas företag som fått många klagomål under en lång tid.
Men vad beror de höga elpriserna just nu på?
Det har flera orsaker. Nyman förklarar att priserna ofta stiger något under vintern, när vi behöver mer el för uppvärmning. Dessutom blåser det mindre när det är kallt och älvarna i norr fryser, så det blir mindre av både vind- och vattenkraft.
– Priserna brukar ofta vara som lägst på hösten, men det kan också variera.
Gaspriserna har stigit i Europa på grund av låga nivåer i lagren så är det billigare att använda el till uppvärmning och annat. Då ökar efterfrågan på el och priset stiger även här.
– Elmarknaden är en öppen marknad och bolagen säljer till den som betalar mest, säger Mikael Nyman.
För att spara el som villaägare är kanske det enklaste att sänka inomhustemperaturen en grad eller två föreslår Nyman. Att elda i en kamin för lite extra värme är en annan åtgärd.
– Spara på allt som är onödigt. Kanske klarar man sig utan den elektriska golvvärmen i badrummet? Då får man satsa på den småländska golvvärmen i stället: tofflorna.
Tycker man ändå att det går åt för mycket el föreslår Mikael att man vänder sig till kommunens energirådgivning för att få hjälp.
– Vi hjälper alla och det är helt gratis. Alla våra kunder är unika i sin användning och sina förutsättningar. Många vet inte var deras kilowattimmar tar vägen, värme, belysning, stand-by? Vi jagar ofta kunskapen tillsammans med våra kunder, ibland med värmekamera som verktyg.