Så blir läkemedel billigare
Läkemedelskommitténs utåtriktade arbete bär frukt.
- Vi har fått bättre genomslag för våra rekommendationer från läkemedelskommittén än tidigare, säger Peter Larsson, apotekare och kommitténs sekreterare.
Läkemedelskommittén består av sammanlagt 13 personer läkare, apotekare, sjuksköterskor och representanter från landstingets kansli som träffas en gång i månaden och diskuterar arbetet med läkemedelsfrågor i stort.
- Kommittén arbetar mycket utåtriktat, säger Peter Larsson.
Tre gånger per år besöker apotekare från läkemedelskommittén varje vårdcentral i länet och informerar distriktsläkarna i olika läkemedelsfrågor. Dessutom anordnas separata föreläsningar.
- Från och med i höst kommer vi att arbeta ännu mer intensivt och besöka vårdcentralerna fem gånger per år, säger Peter Larsson.
Detta intensiva arbete är ett led i läkemedelskommitténs strävan att balansera den producentbundna informationen till läkarna, som har debatterats flitigt den senaste tiden.
- Läkemedelsföretagen har fortfarande ett väldigt stort utbud när det gäller information, kurser och utbildningar till läkarna, och de resurserna kommer vi knappast i närheten av, säger Peter Larsson. Men vi försöket att balansera det lite. Det har ju blivit strängare vad läkarna får och inte får göra när det gäller att ta emot information och gå kurser som anordnas av företagen.
Det handlar inte bara om att få förskrivarna oftast läkare att skriva ut det billigaste alternativet av flera läkemedel med samma aktiva substans till enskilda patienter. Det finns pengar att spara också i hanteringen av läkemedel inom sjukhuset.
- När det gäller inneliggande patienter har man gått över från recept till rekvisition, säger Peter Larsson.
Genom att hämta ut medicin som ska till vårdavdelningarna från sjukhusapoteken på rekvisition, i stället för att skriva recept till enskilda patienter, kan man sänka kostnaden för landstinget ytterligare. På sjukhusapoteken finns nämligen ofta upphandlade mediciner, vilket ger ett lägre pris. Dessutom kan man expediera större mängder.
Apoteket bidrar också genom att konsekvent byta ut generiska läkemedel, det vill säga läkemedel som innehåller samma aktiva substans, mot det billigaste alternativet. När tillverkarens patent har gått ut, släpps marknaden fri och billigare kopior tenderar att dyka upp.
-Losec är ju väl känt för just detta, säger Peter Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!