"Så blir gymnasiet bättre"
Politikerna talar om exakt var Västerviks gymnasium måste skärpa sig.
Mätnigar visade för låga siffror framför allt vad gäller trygghet, inflytande och kunskaper.
Nu har barn- och utbildningsnämnden (BUN) givit i uppdrag till gymnasieledningen att senast den 1 oktober redovisa vilka åtgärder som ska förbättra situationen på de punkter BUN anser att gymnasiet ej lever upp till.
BUN anser att gymnasieeleverna har ett alltför lågt inflytande.
- Endast ett reellt inflytande över lärandet skapar den motivation som krävs för att elevens kunskaper ska bli bestående, betonar BUN och understryker vikten av att öka gymnasieelevernas inflytande över det vardagliga lärandet.
BUN önskar också att elevernas tillfredsställelse med den egna skolan ska öka. Den är idag 86 procent, mot kommunmålet som ligger på 92 procent.
Kunskapsnivån hos de elever vid Västerviks gymnasium som erhåller slutbetyg står sig väl i en nationell jämförelse. Problemet är bara att det är mycket ojämnt mellan programmen.
Förra året avslutade 28,5 procent av eleverna sina gymnasiestudier utan att erhålla något slutbetyg.
- Resutatet är långt ifrån kommunmålet och barn- och utbildningsnämnden bedömer situationen som synnerligen allvarlig.
- En analys följd av konkreta förbättringsåtgärder, vari ingår målinriktad kompetensutveckling av personal, ska genomföras, skriver BUN.
I BUN:s uppdrag till gymnasieledningen konstateras att det som starkast påverkar elevens resultat är lärarens kompetens.
BUN vill därför nu se konkreta planer som ska stärka personalens kompetens i följande avseenden:
"Lärarna ska kunna möta varje elev i deras behov, förutsättningar, intressen och erfarenheter. Särskilt gäller detta de elever som har svårigheter i sitt lärande.
Förutsättingar ska skapas så att lärarna har möjlighet att tydliggöra sin kunskapssyn och syn på lärande.
Lärarna ska utveckla sin förmåga att utveckla elevens reflektion över sitt lärande och sätt att lära, till grund för delaktighet och ansvarstagande i undervisningens planering, genomförande och utvärdering.
Alltför många elever upplever skillnader i förhållningssätt och kunskapssyn mellan grundskolan och gymnasiet.
Gymnasiechefen ska därför ta initiativ till en kontinuerlig rutin för dialog och erfarenhetsutbyte mellan lärare på gymnasieskolan och grundskolan.
Elever som riskerar bli utan slutbetyg måste uppmärksammas på ett tidigt stadium. Åtgäder ska snabbt sättas in.
Specialpedagogisk kompetens ska rekryteras, som stöd för lärarna i samtliga program.
Läraravtalet ska följas. Elever ska ha möjlighet att nå läraren för samtal och vägledning utanför lektionstid inom den arbetsplatsförlagda tiden .
Innehåll och omfattning av lärarnas arbetstid ska klarläggas i enlighet med läraravtalet.
Mobbning och kränkande behanding ska omdelbart uppmärksammas och åtgärdas.
Lyssna på föräldraras synpunkter, bland annat utifrån den föräldraenkät som från och med 2003 genomförs i gymnasieskolan."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!