Så blev han nynazist

Som ett led i Åbyskolans temavecka som handlar om att bry sig om sina medmänniskor medverkade under onsdagen Karl Wennerstrand från Exit, föreningen för avhoppade nazister. Inför en nästan fullsatt aula berättade om hur han hamnade i den nynazistiska rörelsen och hur han så småningom lyckades dra sig ur.

Avhoppad nazist. Karl Wennerstrand arbetar numera för föreningen Exit. Där hjälper han till att ta hand om avhoppade nazister som vill leva ett normalt liv.

Avhoppad nazist. Karl Wennerstrand arbetar numera för föreningen Exit. Där hjälper han till att ta hand om avhoppade nazister som vill leva ett normalt liv.

Foto:

Västervik2005-11-24 00:25
Hans första sex år i livet var ganska lugna, men när hans föräldrar skildes och han fick en styvfar som var alkoholiserad och våldsam började problemen. Fadern hade en sak helt klar för sig: "Alla som kommer hit från andra länder gör det för att leva på bidrag och för att begå brott"
- När jag var 13, berättar Karl, rymde jag till mina systrar och min riktige far i Stockholm. Vi flyttade senare till Dalarna där jag inte hade några kompisar. Det enda gäng där jag kände mig välkommen var hos den nynazistiska rörelsen. Och med all den indoktrinering som jag blivit utsatt för av min styvfar så fann jag deras åsikter helt riktiga. För dem fanns det en gemensam fiende som var orsak till alla problem; invandrarna.

Karl berättar att han blev mer och mer involverad i rörelsen och att han började delta i diverse brottslig verksamhet. Stölder, vandalism och slagsmål hörde till vardagen. I dessa kretsar är ett fängelsestraff en merit. Några diskussioner förekom aldrig, alla visste vad man skulle tycka för att få vara med i gemenskapen.
- Så småningom märkte jag att jag med mina åsikter började bli utfryst i alla andra sammanhang och att jag faktiskt mest liknade den person som jag hatade mest av alla; min styvfar. Avgörande för att jag beslutade mig för att hoppa av var när gruppen jag tillhörde började planera att skaffa tunga vapen och begå grövre brott. Någonstans kände jag att de åsikter jag hade skaffat mig inte stämde med den jag verkligen var.

Första tiden som avhoppad råkade Karl ut för en grov misshandel från sina före detta kamrater. Han fick hjälp att komma bort från sin hemstad och hamnade i ett invandrartätt område i Kalmar. Där började han på komvux för att ta ifatt all förlorad skoltid. I klassen fanns gott om invandrare som Karl kom att uppskatta mycket.

För att fördriva sin fritid sökte han sig till olika organisationer. Så småningom anslöt han sig till Grön ungdom och är i dag en av miljöpartiets främsta företrädare i Växjö där han numera bor.
Hans viktigaste budskap till ungdomarna i Gamleby var:
- Se till att ni känner att de åsikter ni har verkligen är era egna och att ni kommit fram till dem genom eget kritiskt tänkande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om