Så arbetar de för att få nyanlända i jobb

Antal nyanlända som skrivs in på arbetsförmedlingen ökar, men har troligen nått sin kulmen. Inom etableringsuppdraget arbetar man riktat för att få nyanlända i jobb.

Arbete. Lars Borgemo, arbetsförmedlingschef i norra Kalmar län.

Arbete. Lars Borgemo, arbetsförmedlingschef i norra Kalmar län.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2017-08-15 21:00

Under juli månad var det totalt 2 388 personer inskrivna på arbetsförmedlingen i Västervik. Av dessa var 562 öppet arbetslösa. Under augusti var siffran för nyanlända, inskrivna i arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, 350 personer. Vid samma tid förra året var det 329 stycken. Ökningen beror på att de flesta som kom under flyktingvågen har fått sina uppehållstillstånd och börjar komma igång med utbildning och arbetssökande.

– Framöver kommer vi dock se en svag minskning av nyanlända som blir inskrivna på arbetsförmedlingen, säger Lars Borgemo, arbetsförmedlingschef i norra Kalmar län.

Vartefter som de kommer ut i arbetslivet eller studier, blir det en naturlig avtrappning.

– Det är 40 till 50 procent av de nyanlända som deltagit arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildning som går ut i jobb. De som inte får jobb gör vi en kartläggning på och tar reda på varför, för att sedan erbjuda andra insatser.

Arbetsförmedlingen Västervik har jobbat mycket med att effektivisera rutiner och ökat samarbetet med näringslivet och kommunen. Lars Borgemo är nöjd med de resurser som finns till förfogande vad gäller insatser för nyanländas möjlighet till arbete.

– Självklart finns det mer att utveckla, men det är inte alltid det handlar om ökade resurser, utan förändrade arbetssätt, säger han.

De åtgärder som är i fokus just nu är arbetsmarknadsutbildningar. Några har varit igång tidigare, men det blir också nya som startar inom kort.

– Vi jobbar ännu tätare med näringslivet än tidigare och deras representanter kommer in redan när utbildningarna startar.

Arbetsförmedlingen har sett ett tydligt behov av arbetskraft inom fordons- och träindustrin. Därför startar fordonsutbildning och träteknisk utbildning.

– Vi fortsätter även med den industritekniska utbildningen där 80 till 90 procent går ut i arbete när de är klara. Restaurang är det många som är intresserade av. Den utbildningen är upphandlad och klar att dra i gång.

Två exempel som visat sig vara framgångsrika är utbildningen inom gröna näringar på Gamlebygymnasiet och snabbspåret på Överums bruk.

– På snabbspåret plockar vi in olika delar beroende på behov. En nyanländ kan göra praktik och läsa yrkessvenska på samma gång, säger Lars Borgemo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!