Enligt Humanas årliga undersökning Tillgänglighetsbarometern så har bara två av fem kommuner i Sverige tillgänglighetskrav på uteserveringar, Västerviks kommun är inte en av dem. Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning som granskar tillgänglighetsarbetet i landets kommuner. Att sitta i solen på uteserveringar är för många en självklarhet, men för vissa personer med någon form av funktionshinder är det för otillgängligt. VT har träffat två rullstolsburna personer som upplever Västervik som en stad med över lag god tillgänglighet.
Stefan Karlsson är 38 år och varit rullstolsburen sedan fem års ålder, han tycker att uteserveringarna blivit bättre på senare år.
– Om man jämför med förr är det bättre, toaletterna är också bättre och större. Jag tycker det fungerar bra med uteserveringarna, det är rätt rymligt när man ska köra in, inte så mycket trappor. Det ganska plant i Västervik så det är bara att rulla in, säger Stefan Karlsson.
Han upplever att restauranger tänker själva på tillgängligheten för att alla ska kunna besöka dem.
Är det något speciellt ställe i Västervik som är extra otillgängligt?– Det har alltid varit svårt i centrum, på Storgatan där det är små butiker med trappor. Dock är det svårt att göra något åt, då en lift skulle ta för stor plats.
I övrigt är det rätt bra i Västervik, Västerport och övriga lokaler, säger Stefan Karlsson.
Han tycker det nya handelsområdet i Ljungheden är bra, att de tänkt till med handikapparkeringarna.
– Förr var handikapparkeringarna vanliga smala parkeringar. Nu är de bredare så att det går lättare att komma ur bilen med rullstol, berättar Stefan Karlsson.
Isak Salomonsson är 25 år gammal och har varit rullstolsburen hela livet, han upplever inte heller något problem med tillgängligheten i Västervik.
Däremot upplever han att det kan vara trångt med rullstol på vissa uteserveringar.
– Om det är trångt ställer jag ifrån mig rullstolen på ett ställe där den inte är i vägen och går med kryckorna. Det finns folk som har det betydligt värre än mig, berättar Isak.
I Humanas undersökning framgår det även att 1-49 procent av idrottsanläggningar och simhallar i Västerviks kommun är tillgängliga och användbara för rullstolsburna. Isak Salomonsson har spelat tennis i 13 år och spenderar mycket tid i tennishallen.
– Jag ser inga problem med tillgängligheten i tennishallen, framkomligheten till banan är bra, säger han.