100 miljoner kronor är mycket pengar för de flesta, men vad kommer det att betyda i en organisation som har 7 200 anställda?
Landstingsrådet Mattias Adolfson kan inte säga vad det kommer att göra för skillnad i de enskilda medarbetarnas lönekuvert, men säger:
– Under den här mandatperioden satsade vi 80 miljoner. Det har bland annat lett till att Region Kalmar kom trea i tidningen Vårdfokus ranking.
Rankingen gäller löneutvecklingen för Vårdförbundets medlemmar, där bland annat sjuksköterskor och barnmorskor ingår, mellan 2020 och 2021. I Kalmar län ökade lönerna med 4,4 procent, att jämföra med riksgenomsnittet på 3,4 procent.
Mattias Adolfson och regionrådskollegan Angelica Katsanidou nämner två prioriteringar:
– Erfarenhet ska löna sig. Har man jobbat länge i regionen ska det märkas i lönekuvertet, säger Mattias Adolfson.
– Vi måste bemanna vår verksamhet 24-7. Därför vill vi att det ska löna sig att jobba obekväm arbetstid, säger Angelica Katsanidou.
De 100 miljoner kronorna ska inte bara räcka till löneökningar: Där ingår även den tidigare aviserade satsningen på arbetsskor, olika åtgärder för de anställdas återhämtning och olika utbildningssatsningar.
Ett område som man nämner är utbildningsanställningar för undersköterskor.
– Vi vill att man ska kunna göra karriär, både yrkes- och lönemässigt, även som undersköterska, säger Mattias Adolfsson.
Angelica Katsanidou säger att vidareutbildningarna av sjuksköterskor till specialistkompetenser varit väldigt viktiga för regionens kompetensförsörjning.
De senaste åren har just kompetensförsörjningen varit en stor fråga för regionen. Inom vissa yrkesgrupper har man varit beroende av hyrpersonal och kostnaderna för inhyrd personal har stigit.
De socialdemokratiska politikerna tycker ändå inte att bilden är helt mörk. Mattias Adolfson pekar på att man lyckats öka antalet anställda i regionen under de senaste åren.
– Vi har klarat våra pensionsavgångar.
De ser det också som ett hälsotecken att söktrycket till sjuksköterskeutbildningarna är högt. Ett tecken på att det är attraktivt att arbeta inom vården, enligt dem. För Västerviks del säger Angelica Katsanidou att Campus Västervik, och möjligheten att utbilda sig lokalt, varit viktigt för tillgången på utbildad personal.