Rusning till plastutbildning
Förra veckan hade bara elva ansökningar kommit in till den plastutbildning som anordnas som arbetsmarknadsutbildning på Kompositcentrum.Men efter VT:s artikel i fredags har ansökningarna strömmat in och nu finns det över 80 intresserade.
Riktiga grejor. Christer Hedberg visar den utrustning som eleverna på plastutbildningen ska använda. "Vi kommer att jobba med riktiga grejor, vi kommer att producera saker och jobba med de riktiga materialen," säger han.Foto: Matilda Ahl
Foto:
Faktum är att det i fredags hade kommit in knappt 40 ansökningar, vilket inte är så illa, men över 80 sökande till de 18 platserna är rekord.
- Det här är unikt, det har aldrig kommit in så många ansökningar på någon arbetsmarknadsutbildning förut, berättar Christer Hedberg på Kompositcentrum att han fått veta.
Det är hos honom ansökningarna nu ligger och urvalsprocessen är i full gång. Han har gjort en första genomgång och är mycket nöjd.
- Det är riktigt spännande det här. I den första sorteringen jag gjort har jag sett att det finns gott om kunniga och ambitiösa personer i alla kategorier.
De kategorier han pratar om är ungdomar (20 procent av ansökningarna), före detta Electroluxanställda (25-30 procent) och kvinnor (25 procent).
- Det har aldrig kommit in så många sökande kvinnor till en plastutbildning förut. Det är ju en mansdominerad bransch, så vi välkomnar verkligen kvinnor.
I nästa vecka börjar intervjuer med sökande och sista veckan i september kommer antagningsprocessen att vara avslutad. Veckan därpå drar det i gång och eleverna kommer genast att kastas in både i teoretisk undervisning och praktiskt arbete.
Utbildningen är 24 veckor lång och andra hälften av den kommer att vara arbetsplatsförlagd. Det innebär att eleverna förutom att ha fått sig en heltäckande utbildning till livs också får knyta företagskontakter och prova på olika typer av verksamheter.
Plastutbildningen leder med stor sannolikhet till arbete för den som genomför den.
- Vi har fått tydliga signaler från våra befintliga företag att de är intresserade av den arbetskraft som blir, säger Christer Hedberg.
Hans förhoppning är att eleverna ska bli intresserade av att gå så långt att de blir certifierade laminerare genom att avlägga prov.
- Det är väldigt attraktivt på arbetsmarknaden, säger han.
Om utbildningen slår väl ut kan det mycket väl bli tal om fler i samma slag.
- Det beror på vad efterfrågan blir, men efterfrågar arbetsgivarna det så ställer vi upp, säger Lars Lowén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!