1994 var det inte så vanligt att en 16-åring hade ett så brinnande intresse för tävlingen.
– Det var en annan tid och det var högst ocoolt med både Mello och Eurovision. Men jag tyckte att det var roligt, började spela in finalerna och framför allt spekulera kring hur det skulle gå, berättar han.
Att föra statistik och analysera resultat var nämligen en stor del av hobbyn.
– För mig har det aldrig varit själva musiken som varit det viktigaste eftersom det handlar så mycket om smak. Oftast är det en eller två låtar per år som är riktigt bra, resten faller i glömska.
I dag bor Roy Melchert i Nacka utanför Stockholm, jobbar som sektionschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR, är gift och har tre barn mellan tre och tio år. Han är, som han själv uttrycker det, inte lika "hardcore" när det gäller Mello och ESC längre.
– Med jobb, man och tre barn har jag inte tid att vara det längre. Men jag älskar likväl tävlingen och skulle aldrig missa att hålla mig uppdaterad inför tävlingen eller missa en sändning.
Han hyllar tävlingens slogan United by music och menar att det är precis vad tävlingen borde handla om.
– Jag tycker absolut att den fungerar som en verklighetsflykt från den värld vi lever i och det är kul att ha något att samlas kring, som inte bara är sport, säger han.
De senaste årens Eurovisionfinaler har, enligt Roy, inte varit särskilt spännande.
– Förra årets vinnare Loreen var ju en storfavorit redan innan och året dessförinnan visste alla att Ukraina skulle vinna. I år är det för en gångs skull oerhört spännande, säger han.
Inför kvällens final är det framför allt tre länder som det snackats om i vadslagningssammanhang: Kroatien, Schweiz och Italien.
– Det finns också uppstickare. Israels låt var oväntat bra och sångerskan sjunger bra vilket brukar tilltala juryn. Sen kan låten säkert få en del tittarröster, både från folk som faktiskt gillar låten och från de som vill sympatisera med Israel. De röster som Israel går miste om från dem som i stället vill bojkotta landet, sprids ju i stället ut på alla andra länder.
Själv har han två egna favoriter: Frankrike och Ukraina.
– Frankrike har en fantastisk ballad och en jätteduktig artist och jag tror att den kan överraska. Ukrainas bidrag är bra men har hamnat lite i skymundan, kanske för att showen inte är lika färgstark som många av de andra bidragen.
Han tror, lite skämtsamt, att Ukrainas startnummer kan vara en nackdel i konkurrensen.
– Ingen med startnummer två har någonsin vunnit.
Roy berättar att en av hans egna topplåtar genom tiderna, Stad i ljus med Tommy Körberg, gick ut som nummer två, och den placerade sig på en inte alltför hedrande tolfteplats.
– Man kan skylla på att han hade startnummer två om man vill. Men också på att Tommy Körberg var sjuk när han sjöng i det genrep som juryn gjorde sin bedömning utifrån, säger han och skrattar.