Rötmånad = magsjuka?

"Nej, om man förvarar och tillagar som man alltid skall göra."

Västervik2004-07-23 01:00
I dag står det Emma i almanackan. Hon ingår i den så kallade fruntimmersveckan och med henne inleds dessutom rötmånaden.
Plötsligt blir det lite viktigare hur man skall hantera sin mat och hur vi skall förvara den.
- Egentligen skall vi förvara och hantera maten precis som alla andra dagar under året, säger Bernt Jonsson på kommunens miljö- och byggnadskontor.
Lite extra försiktighet är dock att rekommendera då vi gärna tar ut maten så här års i värmen.
Något som årligen ifrågasätts är alla dessa färdigkryddade så kallade flinta stekar som skall grillas på stränder och i trädgårdar.

Men den mesta maten har väl sina naturliga bakterier?
- Jo, men med kryddorna kan det tillföras lite extra, säger Bernt Jonsson. Men tar man fram maten ur kylen och tillagar den ordentligt är det ingen fara.
En fälla kan vara om man använder varianten att marinera köttet.
Ingen fara då heller om man tillagar köttet ordentligt och sedan inte slår på den överblivna marinaden på det färdiglagade köttet.
- Tänk också på att marinerat och färdigkryddat kött har en lite kortare hållbarhetstid.
Sallader innehåller förstås mest grönsaker och då är det lätt att tro att en sådan kan stå framme på det dukade sommarbordet.
Men ingår några ägghalvor, kycklingbitar eller liknande så är det så sent som möjligt ut från kylen innan servering som gäller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om