Rostskyddsgarantin som inte finns
Tror du att den rostskyddsgaranti som följer med en ny bil gäller om bilen får rostskador? Glöm det. Garantin har inget att göra med det vi till vardags kallar rost.
Garanti. Det är bara rost som kommer inifrån karossen som omfattas av den så kallade rostskyddsgarantin.
Foto:
I annonser utlovas rostskyddsgarantier på nya bilar. Oftast ligger garantierna på mellan sex och åtta år, men märken som exempelvis Volkswagen, Audi och Volvo lovar tolv års garanti.
Men problemet är att garantierna inte har ett dugg att göra med vanlig rost.
- Nej, tyvärr. Det som gemene man kallar rost täcks inte i garantierna. Den rost du kan se utvändigt på bilen täcks inte, säger Terje Eklund, teknisk expert på Motormännen.
Vad rostskyddsgarantin i stället handlar om är det som kallas inifrån kommande rost. Den gäller alltså bara rost som kommer inifrån karossen, inte den rost som uppstår av stenskott eller av att bilens yta kommer i kontakt med vägsalt eller vinterväglag.
Dessutom räcker det inte med att den inifrån kommande rosten finns för att försäkringen ska gälla. Den gäller bara partier som är genomrostade.
- Och det händer i stort sett aldrig under bilens garantitid. En normalt underhållen ny bil får inte rosthål inifrån och ut på sex, åtta år, säger Terje Eklund.
Inte nog med det. De flesta garantier gäller bara själva karossen, inget annat.
- Vi tycker att den borde gälla även saker som bränsletank, hjulupphängning och andra delar.
Med andra ord: I praktiken har man ingen nytta av rostskyddsförsäkringen.
- Vi vänder oss mot att det kallas försäkring över huvud taget. Det ger konsumenten helt fel intryck, säger Terje Eklund.
Han får medhåll av bilindustriföreningen Bil Sweden.
- Vi rekommenderar våra medlemmar att inte använda sig av ordet rostskyddsgaranti i marknadsföringen. Det är ett olyckligt valt ord för svenska förhållanden. Troligen har det bara följt med vid översättningen av garantierna, säger Thomas Carlsson, teknisk samordnare på Bil Sweden.
- Men jag vet att flera bilföretag kommer att ändra det här och kalla försäkringen något annat. Vi har också arbetat fram en tydligare text om vad försäkringen gäller, men det bästa vore så klart om försäljarna tydligt förklarade vad rostgarantin gäller för kunden vid köpet.
Problemet med nybilsgarantierna är att de gäller för hela Europa. Ytrost är främst ett nordiskt problem.
- Jag tror helt enkelt att vi är en för liten marknad för att kunna påverka bilindustrin. Om samma problem fanns i Tyskland skulle vi se en helt annan utveckling med mycket mer rostsäkra bilar, säger Terje Eklund.
Inte heller Thomas Carlsson tror på någon generell utveckling mot bättre rostskyddsgarantier.
- Nej, den nordiska marknaden är för liten för det. Däremot sker ju hela tiden en förbättring av bilarna. I dag har vi inte alls samma problem med rost som för 10-15 år sedan. Så jag tycker ändå att industrin tar problemen på allvar, säger han.
Motormännen har tillsammans med andra konsumentorganisationer i Norden enats kring ett dokument som heter Nordisk antirostkodex. Det första förslaget togs fram redan för 15 år sedan.
- Det är ett dokument som vi verkar för att bilföretagen ska acceptera som en nordisk standard, säger Terje Eklund.
Nordisk antirostkodex innehåller bland annat krav på att ytkorrosion ska ingå i garantin liksom fem års lackskydd och rostskyddsgaranti för bromsrör, bränsletank, avgassystem och andra delar av bilar.
- Tyvärr verkar debatten stå stilla just nu, det händer inte mycket.
Att redan vid nybilsköpet avgöra vilken bil som är bäst ur rostsynpunkt är i princip omöjligt för en lekman. En fingervisning om rostskyddet ger är ändå rostskyddsgarantin.
- Det finns ju så klart en orsak till att vissa märken ger tolv års garanti och andra bara sex år, säger Terje Eklund.
Sedan är så klart frågan om rostskyddsgarantin över huvud taget förtjänar att kalls en garanti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!