De senaste veckorna har antalet personer som vårdas på sjukhus för covid-19 ökat kraftigt. Från andra län, som Jönköping, har hörts hur vården är tungt belastad och de anställda fått arbeta under krislägesavtal. Finns det en risk för att Kalmar län också närmar sig sitt kapacitetstak?
– Det beror helt och hållet på vilken typ av patienter vi får in, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.
Det låter som små marginaler när sex av åtta platser för smittsamma patienter används. Rosenqvist lägger till att två av platserna används för utomlänspatienter. Om behoven skulle öka är inte förstahandsalternativet att utöka antalet vårdplatser.
– Då kommer vi att be andra regioner om hjälp. Det pågår ett intensivt samarbete i hela Vårdsverige just om intensivvårdsplatser. Just nu hör vi till de län som hjälper andra. Skulle läget förvärras här så kommer vi att få hjälp, säger Johan Rosenqvist.
Det finns en beredskap att skala upp med fler platser, men enligt Rosenqvist innebär fler vårdplatser en större belastning på personalen:
– Vi går en balansgång.
På onsdagen gav regionen sin bild av hur året med coronapandemin påverkar länet och vården hittills. Johan Rosenqvist berättade om hur det var i våras. Då tvingades vården ställa om snabbt.
– Att skapa nya vårdplatser för covid gick lättare än vad man kan tro.
Däremot mötte man andra utmaningar. En av dem var materiel och läkemedelsbrist. Materielbristen uppstod ibland på oväntade ställen.
– Jag tror inte att vi har varit med om något liknande sedan andra världskriget, säger Johan Rosenqvist.
Han lägger till att regionen aldrig kom i läget att man behövde ransonera vård.
I dag är kunskapen en annan. Rosenqvist säger att vi nu ser ett ljus i form av vaccinet, men också hot i form av nya mutationer.
Hur kommer vardagen att se ut om ett år ur covidsynpunkt?
– Det är omöjligt att svara på, men jag tror att vi lärt oss mer om hur vaccinet påverkar smittspridningen, så att vi kan släppa upp och göra anpassningar efter hur viruset beter sig, svarar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Hon tror att covid kan bli som säsongsinfluensan:
– Vi kommer att veta att "nu är det covidtid", då får vi dra ner på det här och det här. Jag tror att vi fortfarande kommer att få göra en hel del anpassningar, tyvärr.