Ljunghedsrondeller? "Lägger hellre pengar på annat"

Många västervikare önskar rondeller på Ljungheden. Och rondeller kan vara möjligt, men det är inte säkert att det är det bästa alternativet.

Många Västervikare vill se rondeller istället för korsningar på Ljunghedsvägen. En rondell uppskattas kosta mellan 3 och 4 miljoner kronor.

Många Västervikare vill se rondeller istället för korsningar på Ljunghedsvägen. En rondell uppskattas kosta mellan 3 och 4 miljoner kronor.

Foto: Martina Gradian

Västervik2022-09-24 08:00

Blink-blink. Tut tut! Kan jag köra nu? Nej, där svängde visst en bil ut... Suck. Ståendes i bilkö på Ljungheden igen. 

Känner du igen dig i korsningsfrustrationen? 

Det gör många västervikare. 

Ett av de mest framröstade e-förslagen någonsin i Västervik är just förslaget om att byta ut korsningarna till rondeller på Ljungheden. 

– Det är roligt när medborgare engagerar sig, och generellt finns det få frågor som engagerar så mycket som trafik och parkeringar, säger samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson.

Röstningen avslutades i slutet av juli, och förslaget har inte börjat utredas av kommunen än. Men rondellfrågan är inte ny, berättar Niklasson. Däremot är det inte enbart upp till kommunen om korsningarna ska bytas ut till rondeller. 

– Själva Ljunghedsvägen är kommunal gata. Men infarterna till Jula, Biltema, Ica Maxi – de tillhör fastighetsägarens mark.

Ska några rondeller byggas måste alltså både kommunen och fastighetsägaren vilja det. Kostnaden för en rondell uppskattas till mellan 3 och 4 miljoner. 

– Det är verksamheterna som alstrar trafiken, och fastighetsägaren måste vilja finansiera rondeller. Och en rondell tar ju mer plats än en korsning, så fastighetsägaren måste vara beredd att göra ingrepp i sina fastigheter. Att omdisponera några parkeringsplatser kanske inte är omöjligt, men runt Max blir det ju lite trångt, konstaterar Niklasson. 

undefined
En invånare som lämnat in ett e-förslag menade att vägen mellan infarterna på Ljungheden är "underdimensionerad" för dagens trafik, och att "onödig irritation" kan förebyggas med rondeller.

Det är sådant som fastighetsägaren får ta ställning till. En del i samhällsbyggnadsenhetens utredningsarbete blir att prata med fastighetsägaren, om exempelvis hur området är tänkt att utvecklas i framtiden. Hittills har inte kommunen fått indikationer på att fastighetsägaren ser ett rondellbehov. 

Och det är inte ens säkert att rondeller är det bästa alternativet.

undefined
Vägen utanför gångbanan ägs av kommunen. Infarterna och parkeringarna är privatägda. Ska rondeller bli verklighet krävs att båda parter vill investera i rondeller.

– Man skulle kunna styra trafiken med att lägga in- och utfarter på andra sätt. Det är inte självklart att en rondell ger det önskvärda resultatet, säger Niklasson, och fortsätter:

– Tidvis kan man ju stå där och konstatera att det kan vara trångt att ta sig in och ut från parkeringarna. Men utfarterna idag gör att man kör sakta. Vi har inga rapporterade allvarliga olyckor i själva korsningarna, och det är även få mindre olyckor. Man kör så sakta att man hinner väja och stanna innan det uppstår skador. Ur ett trafiksäkerhetsperspektiv skulle vi hellre lägga kommunala pengar på andra ställen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!