Roligt med krasse

Nästa dag är håret redan krulligt. Krasse gror snabbt!

Nästa dag är håret redan krulligt. Krasse gror snabbt!

Foto:

Västervik2005-01-22 00:25
Det är ett nytt år ? och man känner för något fräscht grönt.
Vill du odla grönt hemma i köksfönstret så är landskap, experiment och gubbar en given succé.
Helt vanlig smörgåskrasse, lepidium sativum, är mycket tacksam att odla och lätt att få tag på. Fröpåsar brukar finnas i butikerna året om. Dess växtkraft kan man inte undvika att bli fascinerad av. Även under tunga vintermånader då dagsljuset knappt når fram gror krassen oerhört snabbt, och redan efter fyra till fem dagar kan man börja skörda.
Odlingen tar ingen stor plats ? krasse som man odlar inomhus blir cirka fyra centimeter hög. Låga fat passar utmärkt att odla i. Lägg lite bomull i botten och vattna den väl, därefter strös fröna ut. Det är viktigt att så tätt, annars ser odlingen ganska dyster ut.

Med julens krubba som inspirationskälla byggde vi upp ett eget litet landskap runt krasseodlingen. I ett använde vi oss av hamburgerkartonger som bakgrund. Annars finns klippark med bland annat Pettsons hus i pappers- och leksaksbutiker, en bra bakgrund om man inte vill skapa en själv. Eller varför inte försöka återskapa det egna huset?
Vi tejpade fast fasaderna på en bricka, lite sand och vita kiselstenar ströddes ut på marken och krasseodlingarna placerades ut. Det blev ett roligt jobb, speciellt när det var dags att gå på upptäcktsfärd bland alla våra småsaker.
En vacker glaskula fick symbolisera det blå glasklot vi har i trädgården, några små korgar fann vi i hobbyaffären. Sommarens hårband passade alldeles utmärkt som solros. En trädgårdsbänk byggdes av lego och i legolådan fann vi även ett passande bord. Så fortsätta vi att så, vattna, skörda, ta hand om skörden ? och så på nytt.

Lite pedagogiska experiment har vi också roat oss med. En odling skulle likna en drivbänk, varför krassefatet placerades i en plastpåse som förslöts. En annan fick vara frilandsodling. Nu följde spännande dagar, vilken odling skulle gro först? Andra experiment vi genomfört är olika odlingar av samma storlek, där en inte vattnas alls, en inte får något ljus och en får både vatten och ljus.

Läskpapper går faktiskt fortfarande att få tag på och med dem kan man odla fram roliga figurer. Med blyertspenna ritade vi en enkel gubbe, läskpappret lades på ett fat och pappret fick suga till sig riktigt ordentligt med vatten. Sedan såddes krasse som hår, ögonbryn, mustasch och fluga. Redan nästa morgon började gubbens hår bli riktigt krulligt! Vatten måste fyllas på dagligen men om man låter odlingen torka sitter ?håret? kvar ganska länge ? och man har en alldeles egen tavla att hänga i sitt rum.
Vad gör vi då av all krasse? Jo, den blir till krassesoppa, krassesmör, krassesmörgåsar, krasseost och krasseägg. Erkännas ska väl att lite svinn blir det också, för ibland glöms vattningen bort och krasse, som odlas i bomull eller lite jord, torkar snabbt ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om