"Rogivande laga mat i det fria"
Maten är en viktig del av den totala friluftsupplevelsen. – Det smakar ju aldrig så gott att äta som ute i naturen, säger Christina Ohlzon.
Christinas sjömansgryta.
Foto: Lisa Olaison
- Vätska att dricka. Bränsle till stormköket och något att tända med. Vilken typ av mat bör man undvika att ta med sig?
- Var försiktig med färsk mat som måste förvaras kallt. Använd mycket torrprodukter. Det finns mycket att välja på i butikerna nuförtiden. Vad lagar du själv oftast när du är ute på tur?
- Det blir mycket grytor och soppor eftersom sådant är lätt att laga på stormkök. Man vill ju helst kunna tillaga allt i ett kärl. Ett tips är att använda färdiga pulversoppor eller dylikt som grund. Sedan kan man spetsa med exempelvis korv, köttfärs, potatis, pasta eller couscous. Då blir det en mättande gryta. - Om man ska iväg på en dagstur och vill äta extra gott kan man mycket väl ta med sig fryst fläskfilé till exempel. Mitt tips är att man då tar den direkt från frysen, lindar in den i tidningspapper och lägger den längst ner i ryggsäcken. Då håller den sig bra och hinner förhoppningsvis tina lagom tills det är dags att börja grilla.
Skaffa ett eldstål om du inte har något sådant. "Det är en mycket användbar pryl". Återanvänd förpackningar såsom petflaskor (till vatten, saft eller kanske vin), burkar med skruvlock (till exempel bra att förvara margarin i) Ett gammalt talesätt värt att tänka på inför frilufts-utflykten. "Det är inte hästen som drar kärran - det är havren".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!