Ofta hade församlingsborna långt till kyrkan och för den som hade häst och vagn var det ett självklart sätt att ta sig till högmässan på. För att hästarna skulle ha det drägligt under kyrkohögtiden byggdes stallar.
- Men på 1950-talet blev det allt vanligare att ta bilen till kyrkan, berättar Inger Forslind, Hallingebergs hembygdsförening. På 60-talet var det ingen som kom med häst och vagn.
- Stallarna ägdes av bönderna, men stod på kyrkans mark. De ville inte underhålla en byggnad som inte användes och bad att få riva. Det tyckte såväl kyrkan som landsantikvarien var en bra idé och kyrkan avsatte 1 200 kronor till rivning.
Men det fanns personer med känsla för vad som är viktigt att bevara åt eftervärlden.
Aina Carlstedt, Karin Andersson, Birger Forslind, Erik Svensson och Karl-Erik Karlsson stoppade rivningen, bad att få pengarna för att kunna bevara kyrkstallarna och så var hembygdsföreningen född. I dag skulle nog ingen komma på tanken att riva de vackra byggnaderna som så påtagligt berättar om en annan tid som bara är några decennier bort.
Den 15 september firar föreningen 50 år. På dagen hålls öppet hus, först vid kyrkstallarna och klockarens ladugård samt hembygdsgården, ett tvåfamiljshus i Hallingebergs kyrkby som föreningen köpte 1975.
Därefter visas Oxebo vattensåg, som föreningens medlemmar räddade från att vittra bort. Arbetet tog tre år och var färdigt 1992.
På kvällen hålls bankett i Hallingebergslogen och där kommer Helena Thorell, Lena Pettersson och Inger Forslind att framföra föreningens historik på rimmad vers.