Risk för skadeangrepp efter många toppbrott

Runt om i skogarna börjar nu den hårda vinterns härjningar visa sig i form av avbrutna toppar på gran och tall. Faran är nu att granbarkborren ser sin chans att gå till angrepp.

Toppar som brutits av den tunga snön är en vanlig syn i skogarna. Foto: Lena Pettersson

Toppar som brutits av den tunga snön är en vanlig syn i skogarna. Foto: Lena Pettersson

Foto: Lena Pettersson

Västervik2011-03-03 00:00

Lennart Weidinger på Skogsstyrelsen uppmanar skogsägarna att gå ut och se över sin skog.

- Vi hade mycket granbarkborreangrepp efter stormen Gudrun och nu är vi rädda att de brutna topparna kan bli nya kläckningsplatser. Efter Gudrun är det hårdare regler för hur mycket virke man får ha som ligger i skogen. Är det mer än tre kubikmeter tall eller gran så är det lag på att det måste vara ute ur skogen före den första juli. Granbarkborren känner direkt när det finns skadat virke där den kan lägga ägg. Så fort solen börjar värma så blir de aktiva. Äggen kläcks sedan i början av juli och då vill vi inte ha något virke kvar i skogen.

Ett problem som man ser från Skogsstyrelsen är att det numera inte finns så många självverksamma skogsägare som går ut och tittar över sina skogskador. Ofta köper man sina uppdrag för skogsvård och avverkning och då lönar det sig inte att gå ut och ta reda på enstaka toppbrott.

Värst är skadorna i norra kommundelen, enligt Lennart Weidinger.

- I Loftahammar och i Ankarsrumstrakten har vi fått rapporter om de värsta skadorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om