Risk för att tåg ersätts med buss

Nås inte en lösning snabbt kan tågtrafiken upphöra i upp till ett år.

Arkivbild: ANDERS LILJEGREN Buss i stället för tåg kan bli alternativet för den som vill resa till Linköping under året som kommer. Lyckas man inte få tillstånd en lösning under de kommande två veckorna ersätts tågen med bussar tills dess att en ny upphandling gjorts.

Arkivbild: ANDERS LILJEGREN Buss i stället för tåg kan bli alternativet för den som vill resa till Linköping under året som kommer. Lyckas man inte få tillstånd en lösning under de kommande två veckorna ersätts tågen med bussar tills dess att en ny upphandling gjorts.

Foto:

Västervik2005-03-24 00:25
På tisdagskvällen sammanstrålade representanter för länstrafikbolagen, Rikstrafiken och BK Tågs konkursförvaltare för att gå igenom läget efter konkursen.
Som VT berättade igår måste man kunna locka med endera högre subventioner eller möjligheter till besparingar i trafiken för att få någon att ta över BK Tågs ansvar för järnvägstrafiken mellan Kalmar län och Linköping.
Under mötet gjorde Rikstrafiken klart att man inte hade mer pengar att skjuta till.
Ska länstrafikbolagen kunna skjuta till mer pengar, måste de i sin tur få tillskott från sina ägare - kommunerna och landstingen i Kalmar och Östergötlands län. Uppdelningen finns att landstingen ansvarar för den regionala trafiken, medan kommunen bekostar den lokala trafiken. BK Tågs konkurs kommer alltså att bli en landstingsfråga.

Den andra frågan var vilka möjligheter det finns att göra förändringar i trafiken för att spara pengar utan att det strider mot ingångna avtal.
- Vi var osäkra på om det är tillåtet, säger Karl-Johan Bodell, vd för länstrafiken i Kalmar län, men konkursförvaltaren trodde att det kan vara möjligt.
Konkursförvaltaren Bo-Eric Sållarp ska undersöka vilka möjligheter som finns. Det kan vara avgörande för om det ska gå att göra en snabb överenskommelse.
Veckan som kommer blir avgörande. Som allra längst är konkursförvaltaren beredd att driva trafiken i en månad. Det är så lång tid som de anställdas löner täcks av den statliga lönegarantin.

Lyckas inte statliga Rikstrafiken och länstrafikbolagen hitta en modell som kan locka någon att ta över tågtrafiken snabbt kan tågen från och med den 10 april ersättas av bussar.
Tågen ersätts i så fall av bussar tills dess att en helt ny upphandling gjorts. En upphandling kan ta upp till ett år.

Varför måste det ta så lång tid?
- I de här sammanhangen är ett år inte lång tid. Först görs upphandlingen, därefter måste den nye operatören få tid på sig att få allting på plats. När man upphandlar trafik till en ny järnvägslinje brukar man börja två år i förväg. Målsättningen är att operatören ska ha ett helt år på sig för förberedelser, berättar Karl-Johan Bodell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om