Tidigare under året rapporterade riksmedier att Stockholmarna avråddes från att nyttja populära badplatser. Anledningen var att ett kraftigt skyfall gjorde att stadens avloppsansvariga var tvungna att brädda avloppsrören.
Bräddning kan som enklast förklaras i att man lättar på trycket i avloppsrören, för att undvika att vattnet rinner över och upp på gatorna, genom att släppa ut vattnet i olika vattendrag. Problemet i Stockholm var att vissa av stadens vattenledningar är byggda efter äldre teknik, så kallade kombinerade system där dagvatten och spillvatten flyter samman. Resultatet blev att spillvatten letade sig ut bland huvudstadens badplatser.
I Västerviks kommun är de äldsta VA-ledningarna från 1800-talet och i dag beräknas 20 till 25 procent av vattenledningarna fortfarande vara byggda enligt den gamla tekniken.
– Dessa system anlades fram till någon gång på 1950-talet. De områden som är byggda som kombinerade system minskar för varje år, berättar Ruben Öberg, chef på Västervik Miljö och Energi och fortsätter:
– Det finns två olika system för att ta hand om avloppsvatten. Det vanligaste är ett duplikatsystem där spillvatten och dagvatten avleds i olika ledningar. Numera är ansluts aldrig dagvatten till spillvattenledningar, spillvatten är ett riktigt otyg och det är olagligt att bygga kombinerade system.
Vid händelse av kraftigt skyfall är kommunens avloppsansvarige tvungna att brädda avloppsrören. Gör man inte det finns risk att vatten svämmar in i fastighetskällare, särskilt i äldre stadsdelar där kombinerade system fortsatt är i bruk.
– Vi räknar alltid med en viss bräddning, och har särskilda bräddningspunkter.
Öberg poängterar att bräddning är något nödvändigt, men att kombinationen med de äldre avloppsnäten kan leda till att spillvatten kommer ut i naturen.
Finns det specifika områden som löper större risk för att spillvatten kommer ut på gator eller badvatten vid bräddning?
– Det kan jag inte svara på utan att närmare se in i ledningsnätet.
Ledningsnätet, avloppsnätet, beräknas i Västervik kommun vara totalt 110 mil långt.
Öberg berättar för oss att det sedan en tid tillbaka pågår ett arbete för att bygga om de äldre kombinerade systemen till duplikatsystem.
– Vi ligger verkligen i framkant. Varje år lägger vi enorma summor, miljoner på att underhålla ledningsnätet.