Ris och ros till gymnasieförslag
Den borgerliga alliansens tankar inför en kommande gymnasiereform (se inrikessidan) får blandade reaktioner bland de jullovslediga elever som VT träffar på ett fik i Västervik. Mest uppskattat verkar förslaget om en vidare betygsskala vara medan tanken på att dela upp gymnasiet i flera utbildningsvägar får kalla handen.
Ris och ros. Margarita Tsakiridou, Johanna Schäfer och Julia Studeny är positiva till fler betygssteg i gymnasieskolan. För övrigt tycker de att mycket är bra som det är. FOTO: MATILDA AHL
Foto:
- Det är verkligen för få steg i dag och för stor skillnad mellan betygen, säger Johanna som tycker att fem-sex betygssteg i stället för dagens fyra skulle vara bra.
Margarita tycker att betyget G (godkänd) omfattar alldeles för mycket och skulle gärna se åtminstone ett betygssteg till.
- På proven får man ju alltid ett plus eller ett minus efter betyget och det kan vara ganska stor skillnad i kunskaper mellan en som har G plus och G minus, säger hon.
Den borgerliga alliansen vill hindra möjligheten att taktikvälja lättare kurser för att på så vis få bättre betyg och öka chanserna att komma in på högskolan. Men Johanna, Margarita och Julia tror inte att det förekommer i så hög utsträckning.
- Visst har det hänt att man blivit tipsad att välja vissa ämnen för att det är lättare att få MVG (mycket väl godkänd) i dem. Men oftast är det ju snarare så att man har lätt för de ämnen man tycker om, säger Johanna, som går samhällsekonomiskt program och enbart valt extrakurser efter intresse.
I dag är de flesta program formulerade så att man ska kunna få högskolebehörighet från alla program. Den borgerliga alliansen vill ändra på det och i stället renodla ett antal rena studie- respektive yrkesförberedande program. Dessutom vill man inrätta rena lärlingsutbildningar som även de ger en rakare väg in i ett specifikt yrke. Det är detta förslag som mest får tummen ner hos tjejerna.
- Jag tror att det skulle bli ett mycket mer uppdelat gymnasium och kanske skapa fördomar mot vissa program som skulle få en stämpel som mindre bra, tror Margarita och får medhåll av de andra.
Julia som har gått naturvetenskapligt program menar att vidareutbildning i dag är ett måste för de flesta. Så i stället för att satsa på yrkesförberedande program borde gymnasiet erbjuda bättre inblick i yrkeslivet för alla utbildningar.
- Jag har till exempel inte fått se något av arbetslivet under gymnasiet och då är det svårt att veta vad man vill bli.
Margarita håller med. Utan praktik är det svårt att se vad man passar för, menar hon. För hennes del har just den praktik hon fått lett till att hon ändrat inriktning på sina yrkesdrömmar.
- När jag började omvårdnadsprogrammet ville jag bli sjuksköterska. Men nu skulle jag vilja bli lärare i matte och svenska, säger hon.
Den borgerliga alliansen föreslår att det inte ska räcka med bara betyget G i de ämnen som sedan ska specialläsas, exempelvis naturämnen och matte. Att öka kraven på elevernas betyg redan inför gymnasiet, tycker dock tjejerna är fel. Inte heller tycker de att betygskraven för högskolestudier behöver höjas.
- Söker man en matteutbildning så är det ju ens eget ansvar att se till att man klarar av det, säger Julia.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!