Se bilden med verserna som stor bild.
Vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år levererades verser och bilder till tidningens ledarsida. Sune Garpenby rimmade och skrev under signaturen Ellson. Lennart Glemme ritade. Texterna var lika lysande som teckningarna var briljanta. Det är få - om ens någon liten landsortstidning av VT:s kaliber - som kan eller kunde visa något av samma klass, vågar vi påstå.
Samarbetet mellan Garpenby och Glemme började 1967. Det var inför övergången till högertrafik i september. Initiativtagare var tidningens dåvarande chefredaktör, Bertil Andersson.
- Jag ville ha en lördagsvers á la Alf Henriksson i DN. Sune var ju en fantastisk versmakare, hans största styrka, anser Bertil Andersson.
Responsen från läsekretsen blev positiv. Många hörde av sig och herrarna bestämde sig för att fortsätta. Det blev början till ett långt och framgångsrikt samarbete som varade runt 20 år.
Ofta gick det till så att Bertil Andersson och Sune Garpenby diskuterade ett lämpligt ämne, sedan tog Bertil Andersson kontakt med Lennart Glemme och resonerade med honom om hur texten bäst kunde illustreras.
- De sista åren skedde mer direktkontakt mellan Lennart och Sune, berättar Bertil Andersson.
Men arbetet var inte helt okomplicerat. I synnerhet före 1976 när VT fortfarande trycktes i bly var det noga med framförhållning och planering. På den tiden måste teckningarna skickas till Langers klichéanstalt i Norrköping så man kunde göra en zinkkliché för att kunna trycka.
Det var ofta uppseendeväckande händelser och politiskt heta frågor, som kommenterades i ord och bild.
Sune Garpenby kunde vara bitsk. Hans penna var väl vässad. Det fick både lokala och nationella makthavare erfara.
Bertil Andersson minns till exempel hur den socialdemokratiske riksdagsmannen Stig Alemyr från Vimmerby gisslades när han hastigt och lustigt återinträdde i svenska kyrkan. Det låg en ministerpost i vågskålen. Alemyr ville bli ecklesiastikminister…
Men det kunde också vara romatiska och lyriska stämningsbilder. Dessa växte ofta fram inför våra stora helger då pennorna fördes med mjukare och varligare händer. Det kunde vara bilder från sommarvarma ängar där man dansade kring lövade midsommarstänger. Eller från ett Västervik klätt i vinterskrud där små huttrande tomtar smög omkring i gränderna under midvinternattens kalla måne.
- Jag var mycket stolt över att kunna publicera dessa för en liten tidning högst ovanliga och uppskattade alster, säger Bertil Andersson i dag.
Här ovan kan ni se ett smakprov på hur det kunde se ut i VT när det begav sig. Herrarna kommenterade en politisk dragkamp om sänkt moms. Kampen hade resulterat i en halv procent mer än regeringen hade tänkt sig - 50 öre på en hundralapp tjänade Svensson.