Riksbanken avråder från sedelliknande utskick
Penningförfalskning kan ge långa fängelsestraff.
Svensk direktreklams utskick är i form av en 500-kronorssedel. Riksbanken avråder från alla typer av efterbildningar av sedlar, på grund av risken för att avbildningarna ska kunna misstas för riktiga sedlar.
Foto:
Riksbanken får då och då förfrågningar om hur man ska gå till väga då man avbildar en sedel, men alla som frågar får veta att det inte är någon bra idé.
? Vi lämnar aldrig några tillstånd. Det är alltid en risk om man avbildar en sedel, säger Anders Ekström som är utredare av sedlar och mynt på Riksbanken.
Han säger att Riksbanken ogillar när avbildningar av sedlar görs.
? I en mörk lokal kan man bli lurad.
Svensk direktreklam i Västervik har inte hört av sig till Riksbanken om sedelutskicket. De har fått erbjudande om att göra ett sådant här utskick från ett tryckeri i Skellefteå som troligtvis gjort liknande broschyrer förut, enligt Ulf Andersson på Svensk direktreklam i Västervik.
? Den skiljer sig ju markant från en sedel i och med att man kan vika upp den. Jag tror att tryckeriet har kollat upp det.
Ulf Andersson har förståelse för att falska sedlar kan slinka igenom i mörka lokaler.
? Jag har jobbat på krog tidigare och vet att vi fått falska sedlar, men då har det varit en helt annat kvalitet.
Det här utskicket säger han är en engångsföreteelse eftersom Svensk direktreklam i Västervik brukar trycka sina egna lappar.
VT har inte lyckats nå någon ansvarig på Reklamhuset i Skellefteå som har tryckt utskicket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!