På Sjöstadens friskola kan studiemotiverade elever välja extra undervisning efter ordinarie skoltid. Tidigare har den undervisningen bestått av kärnämnena men den här terminen har man infört två nya ämnen: musik och retorik. Jonas Wikström leder retoriklektionerna och det är sex barn mellan nio och tolv år i gruppen. Jonas lär gruppen hur man talar avslappnat och självsäkert och hur man kan undvika att prata snabbt eller att fnissa.
När VT besökte skolan på torsdagen hade barnen haft en läxa som de skulle redovisa. Läxan gick ut på att hemma, inför sin familj, klinga i ett glas och ställa sig upp. Sedan skulle de berätta vad de heter, var de bor och vilken favoritfärg de har. När de fått göra det ett par gånger blev de varma i kläderna och fnisset försvann.
- Mitt syfte är att ge barnen en inre styrka, säger Jonas Wikström.
Jonas berättar att det som vuxna svenskar är mest rädda för är att hålla tal inför andra människor. Han berättar om sina egna upplevelser av muntliga redovisningar i skolan och säger att det var förknippat med terror.
- Flickorna tystas i skolan, de är rädda att göra bort sig. Pojkar är vana att ta för sig. Om vi tvingar barnen att prata inför stora grupper fast de tycker att det är jobbigt tror jag att vi tystar flickorna för gott.
Jonas vill ha retorik som ett obligatoriskt ämne i skolan men han påpekar vikten av att inte tvinga barnen. På hans lektioner är det helt okej att inte vilja och om man vill börja prata inför bara en kompis får man göra det. Vi får aldrig gå tillbaka till terrorupplevelserna, säger han.
- Jag blev imponerad över att alla ville köra och att alla vågade. Jag fick nästan binda fast dem i stolarna.