Restaurangskolan säljer höstens skörd

Under Smaka på Tjust kommer förstaårseleverna på restaurangskolan sälja av sina första alster. Höstens smaker verkar dra lite åt det syrliga hållet.

Lärare Mikael And till vänster förklarar ättikans konserverande egenskaper för Philip Lounis och Jessica Olofsson.Foto: Karin Hertz

Lärare Mikael And till vänster förklarar ättikans konserverande egenskaper för Philip Lounis och Jessica Olofsson.Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-09-15 00:00

Mynta, hallon, citron, äpplen och "ett-två-tre"- lag. Det ångar ur kastruller och hackas flitigt med knivar. De för hösten nya eleverna på restaurangskolan är i full gång med att producera inför Smaka på Tjust när VT hälsar på. Lärare Mikael And är ansvarig för det hela och berättar att det inte bara är recepten som ska läras in. Klassiska inläggningar och chutneys kräver mycket knivteknik, som också är grunden för nästan allting i köket. Pedagogiken är tydlig bakom momenten.

Jessica Olofsson och Philip Lounis hacka äpplen till äppelchutney med kanel och ingefära. Det har väl blivit 10 kilo äpplen var än så länge.

- Det går snabbare hela tiden med knivtekniken, säger Jessica.

Philip håller med mellan hackningarna mot skärbrädan. Många äpplen blir det.

- Man lär sig mycket av grunderna, det är roligt än så länge. Man utvecklar tekniken hela tiden, säger han.

Tanken är att allting ska säljas utanför skolan under lördagen den 24 september. Matsalen kommer också att hållas öppen. Där kan den som är sugen köpa soppa och andra hösträtter.

- Det här blir elevernas första riktiga gästkontakt, fortsätter Mikael And.

Restaurangskolans höstprodukter har alla en viss syra. Picklade grönsaker och andra inläggningar står överallt på bänkarna i köket.

Några elever skruvar lock på burkar med färggrant innehåll. Höstgurkan ser väldigt delikat ut och innehåller bland annat vinbärsblad. Det ska nog smaka i höstsolens sken.

Äppelchutney a la restaurangskolan

1 kg äpplen

500 g gul lök

3 st vitlöksklyftor

2 st röda pepparfrukter

2 st kanelstänger

1 tsk riven färsk ingefära

4 dl äppelcidervinäger

5 dl råsocker

1. Skala och hacka äpplena i mindre bitar, grovhacka löken och finhacka pepparfrukter och vitlök.

2. Lägg samtliga ingredienser utom sockret i en stor gryta. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter eller tills äpplena börjar mjukna.

3. Tillsätt socker under omrörning tills det löst sig.

4. Låt chutneyn koka i 30-40 minuter tills det att den mesta vätskan kokat in och en fast massa återstår, rör om då och då.

5. Häll den heta chutneyn i steriliserade fortfarande heta burkar (sterilisera genom att hetta upp dem med kokande vatten), sätt på locket och lått dem svalna och ställ dem kallt.

Chutneyn får gärna mogna en månad innan den serveras och håller, rätt förvarad, upp till 1 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om