Mynta, hallon, citron, äpplen och "ett-två-tre"- lag. Det ångar ur kastruller och hackas flitigt med knivar. De för hösten nya eleverna på restaurangskolan är i full gång med att producera inför Smaka på Tjust när VT hälsar på. Lärare Mikael And är ansvarig för det hela och berättar att det inte bara är recepten som ska läras in. Klassiska inläggningar och chutneys kräver mycket knivteknik, som också är grunden för nästan allting i köket. Pedagogiken är tydlig bakom momenten.
Jessica Olofsson och Philip Lounis hacka äpplen till äppelchutney med kanel och ingefära. Det har väl blivit 10 kilo äpplen var än så länge.
- Det går snabbare hela tiden med knivtekniken, säger Jessica.
Philip håller med mellan hackningarna mot skärbrädan. Många äpplen blir det.
- Man lär sig mycket av grunderna, det är roligt än så länge. Man utvecklar tekniken hela tiden, säger han.
Tanken är att allting ska säljas utanför skolan under lördagen den 24 september. Matsalen kommer också att hållas öppen. Där kan den som är sugen köpa soppa och andra hösträtter.
- Det här blir elevernas första riktiga gästkontakt, fortsätter Mikael And.
Restaurangskolans höstprodukter har alla en viss syra. Picklade grönsaker och andra inläggningar står överallt på bänkarna i köket.
Några elever skruvar lock på burkar med färggrant innehåll. Höstgurkan ser väldigt delikat ut och innehåller bland annat vinbärsblad. Det ska nog smaka i höstsolens sken.