Restaurangprofilen är tillbaka på slottet

Västervikskrögaren Mikael And är tillbaka på Gränsö slott – med blandade känslor.

Restaurangprofilen Mikael And är tillbaka på Gränsö slott.

Restaurangprofilen Mikael And är tillbaka på Gränsö slott.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2023-10-26 05:00

Sedan en dryg vecka tillbaka är han anställd som förste hovmästare med uppdraget att höja servicenivån och kompetensen hos restaurangpersonalen på slottet. Ett roligt uppdrag, i en vacker miljö, poängterar han.

De blandade känslorna bottnar i att hans egen satsning på restaurang Matkultur i anslutning till museet på Kulbacken begärdes i konkurs härom veckan.

Sommaren blev inte så inkomstbringande som man hade hoppats. Regn och rusk den andra semesterperioden fick spontangästerna att hålla sig hemma. 

– Inflationen och en orolig omvärld har ju också gjort att folk håller extra hårt i plånboken, konstaterar Mikael And som skrev hyreskontrakt på helår med museet endast några veckor innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina vintern 2022 – en situation och en utveckling som kom att ändra spelplanen ordentligt för många. 

– Förra vintern när elpriserna var så höga hade vi en elräkning på 65 000 kronor en månad, och det är förstås inte hållbart.

– I höst ligger elpriserna inte alls på samma nivå, och hoppet är det sista som överger en. I våras hade vi sex månader på oss att dra in pengarna som behövdes för att få ordning på ekonomin och komma på fötter. I september stod det klart att vi inte hade lyckats, säger han.

– Det är många som hört av sig och uttryckt sin uppskattning efter att nyheten om konkursen kom ut och det har gjort gott mitt i allt, att få bekräftelse på att restaurangen varit omtyckt.

undefined
Mikael And har anställts som förste hovmästare för att höja servicenivån på slottsrestaurangen.

Mikael And har arbetat på Gränsö slott även tidigare, ett jobb han lämnade för sex år sedan. Han har också haft konsultuppdrag hos Guldkant och varit anställd på Stadshotellet. Dessförinnan arbetade han under flera år som lärare på restaurangskolan och nu får han axla pedagogrollen igen. Den här gången handlar det alltså om att utbilda unga som arbetar i restaurangverksamheten på Gränsö slott.

– Jag har saknat den biten, att undervisa, så det känns roligt att få göra det igen, säger han.

– Många som arbetar i branschen är just unga och/eller kommer från andra branscher. Inte sällan saknas en serviceutbildning. 

Och det är alltså där Mikael And kommer in i bilden.

Restaurangen på Gränsö slott är öppen sju dagar i veckan med 120 gäster i snitt på helgerna, berättar Mikael.

Så här års, höst och vinter, är det framför allt konferensgäster som äter här.

Vad gäller Matkultur berättar Mikael att det finns intressenter som vill köpa och driva vidare restaurangen. Men än är det för tidigt att säga vad som kommer att hända i fråga om det.

undefined
"Jag har bytt jobb ofta på senare år. Men jag tycker att det är roligt att utvecklas och anta nya utmaningar", säger Mikael And.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!