Elräkningen har blivit dubbelt så dyr. Matolja, vetemjöl och kött likaså.
Men Restaurang Rubinen i Västervik har bara höjt priserna med fem kronor i år.
Efter Coronapandemin kom Ukrainakriget och ökade kostnader på köpet. Det har blivit märkbart dyrare att handla mat i affären, men det märks inte på samma sätt i restaurangerna.
– Jag vill inte försämra livskvalitén för folk. Att kunna gå ut och äta är en viktig del av svenska kulturen, säger Lazgin Kurt när lunchgästerna droppar in.
Han har drivit restaurangen på Breviksvägen i tio år och har fyra anställda.
Pizzaugnen, grillen och spisen är på från förmiddag till kväll med en oundviklig elräkning på tio tusen kronor per månad. Femkronorshöjningen i mars på alla rätter åts nästan upp av tryckkostnaden för den nya matsedeln.
– Det är inte kul. Jag är lite rädd för framtiden, men hoppas att kriget tar slut och att det blir lite bättre med priserna, säger han om oron som gnager.
Han berättar att krögarkollegor i Västervik tvingats ta lån för att kunna driva sina restauranger vidare. Själv plockar han istället av bufferten han sparat undan från bättre år.
– Vi jobbar nästan gratis nu. Många kunder förstår oss. Men vi hoppas att det vänder.
Lazgin Kurt vill komma tillbaka till att ordna quiz, trubadurkvällar och visa livesport som det var innan pandemin kom.
För att inte skrämma bort gäster och tappa kunder avstår han prishöjningar tills vidare.
I Gamleby centrum har Khalid och Fadia Hadrous drivit sin Pizzeria Fungi i 27 år. Även där har de kraftiga prisökningarna för el och råvaror känts av.
– Allt har blivit dyrare. Främst oxfilé, kebab och mjöl, men även grönsaker och annat. Under den senaste tiden har priserna ökat från vecka till vecka när vi beställt, berättar Fadia Hadrous.
Det har medfört att Fungi har tvingats att göra små prisjusteringar vid två tillfällen i år.
– Vi har haft låga priser och måste justera för att behålla marginalerna. Jag tror de flesta av våra trogna kunder förstår oss. Vi har inte märkt att vi tappat några kunder ännu, säger Khalid.
Har det gått så långt att ni behövt ta banklån eller använda besparingar för att driva rörelsen vidare?
– Nej. Det går runt. Det är tufft, men ingen kris ännu. Det går inte back. Men visst är det en fråga om att överleva, så är det, svarar Khalid Hadrous i Gamleby.