Nu pågår rivningen av altanen och de små paviljongerna för fullt och nästa vecka börjar byggfirman med markarbetet. Planen är att en helt ny byggnad ska stå färdig till våren.
Den nya byggnaden har funnits i planeringen ända sedan Matkultur tog över restaurangen på Kulbacken, men det har tagit längre tid att komma igång än väntat.
– Det har varit många som skulle få säga sitt, säger Mikael And, som driver restaurang Matkultur.
I stället för att göra ett nybygge i gammal stil har stiftelsen Västerviks valt en modern byggstil.
– Vi landade i att vi inte ville ha en pastisch på något gammalt, som det lätt kan bli i kulturmiljöer. Vi vill bygga något ärligt, som står för sin egen tid, då blir det bättre, och dessutom mer funktionellt för alla inblandade, säger Olof Nimhed museichef på Västerviks museum.
Emil Svensson, från Byggklason i Västervik är också på plats. Det blir de som står för själva byggandet, när museet är klara med rivningen.
– Det blir en modern byggnad, med järnvitriolfasad och stora öppningsbara glaspartier. En öppen stor och fin matsal med bar och en sluss som binder ihop det gamla och den nya, berättar han.
Mellan de två byggnaderna kommer det att bli en skyddad innergård, som höjs upp ett snäpp för att bli av med de nivåskillnader som finns där nu.
– Det här är fantastiskt roligt och vi har en massa idéer som vi vill förverkliga, säger And.
I den gamla delen har de i dagsläget omkring 35 platser, något som är i minsta laget för att kunna ha en bärande verksamhet, förklarar han. I den nya byggnaden kommer det finnas utrymme för mellan 60 och 70 gäster, något som öppnar för fler möjligheter.
– Vi kommer kunna ha olika typer av event, vi har redan planer för samarbeten med museet där vi lagar mat på olika teman. Vi har redan vinprovningar i dag, men nu kommer vi kunna ta emot större sällskap, och det finns de som har kommit med förfrågningar som vi fått säga nej till eftersom vi inte har plats.
Olof Nimhed berättar att det finns en stor efterfrågan på event där man kombinerar föreläsningar med mat på olika teman.
– Vi har haft några sådana redan och det har varit väldigt populärt, säger han.
För att inte störa verksamheten kommer byggfirman ta en paus under december, när det är högsäsong för julbord.
– Men vi kommer ha öppet som vanligt under byggtiden, säger Mikael And.
Planen är sedan att få till lite loungekänsla i den gamla delen
– Här ska man kunna sitta och njuta av en drink.