Restaurangnätverkets nödrop – befarar konkurser

På onsdagsförmiddagen publicerades ett upprop på Facebook, där restaurangägaren Jonas Settlin i Västervik ber om utökade stödinsatser.

Restaurang- och besöksnäringen behöver hjälp och stöd från kommunen, skriver några representanter i ett inlägg på Facebook.

Restaurang- och besöksnäringen behöver hjälp och stöd från kommunen, skriver några representanter i ett inlägg på Facebook.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2021-03-10 12:59

Texten har rubriken "Västervik Årets spökliknande sommarstad 2021" och lyfter de svårigheter som besöks- och restaurangbranschen mött i och med de restriktioner som införts till följd av coronapandemin. 

"Många känner till att besöksnäringen befinner sig i totalt fritt fall för tillfället. Konkurserna i vår bransch ökade med 82 procent i februari jämfört med förra året. Nästan hälften av företagen i restaurangbranschen uppger en hög risk för att man måste avveckla sina verksamheter. Och läget befaras bara bli värre… ", skriver Settlin i inlägget.

De som står bakom skrivelsen är, förutom Settlin, Linda Åhman på Harrys, Elias Beshiri på Sahara och Stina Porsgaard på Stadshotellet.

Av uppropet framgår att restaurangnätverket i Västervik i förra veckan hade ett möte med kommunen för att be om hjälp.

"Vi framförde med tydlighet att vi behöver all hjälp vi kan få om det ska finnas en besöksnäring kvar sommaren 2021", står i inlägget.

Man har föreslagit att kommunens avgifter för markupplåtelse och tillsynsavgifter för alkohol och livsmedel ska slopas för 2021.

Kommunens näringslivschef Ulf Kullin bekräftar att man från kommunens sida just nu tittar på vilka åtgärder som kan vara aktuella.

– Det kommer att tas ett beslut i kommunstyrelsen på måndag, säger han.

– Som näringslivschef så tycker jag förstås att det är synnerligen angeläget.

Samtidigt tillägger han att kommunen också måste se till var och hur de kan hjälpa till på bästa sätt.

– Det finns ju flera vägar att gå, både genom avgiftslättnader och genom att bredda marknaden och hjälpa företagen till högre försäljning.

Bland de stöd som kommunen tidigare stått för till kommunens besöksnäring var det presentkort på 500 kronor som alla kommunanställda fick i julgåva, som gällde på 110 restauranger i kommunen. Kommunen slopade också företagarnas markupplåtelseavgifter under 2020.

Just den avgiften är det dock inte alla som berörs av, eftersom inte alla restauranger eller kaféer har någon uteservering. En del har dessutom servering på sin egen mark och betalar då ingen avgift.

– Det vi tittar på just nu är det här med kostnader för alkoholtillstånd och om det är något vi kan göra där. Men vi måste också hitta åtgärder som hjälper fler branscher i hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

– Det är många som har det tufft just nu. Vi har varit ute och träffat företagare i många branscher och det skiljer sig mycket vad de vill att vi som kommun ska hjälpa till med.

M har, förutom ett antal åtgärder, föreslagit att tillsynsavgifterna för alkoholtillstånd krediteras för -20 samt slopas -21, att medel avsätts för marknadsföring av Västerviks kommun som säker och intressant destination samt att uppdrag ges för att förbereda eventuella andra åtgärder för att lätta bördan för drabbade branscher.

De föreslår också att budgeten omprioriteras, något som kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) inte tycker är aktuellt i dagsläget.

– Vi är väldigt tidigt ute i verksamhetsåret och det kan vara riskfyllt att prioritera om i budgeten i det här läget. Visserligen ser skatteintäkterna bra ut, men det kan komma att ändra sig, säger Dan Nilsson.

– Vi hanterade det här förra året och jag är övertygad om att vi kommer kunna göra det även i år.

Planen är att ett beslut i frågan om avgiftslättnader kommer att tas på måndagens kommunstyrelsesammanträde.

Så kan kommuner stötta

• Ge anstånd/förlänga betalningstider på avgifter inom VA, sophantering, tillstånd och tillsyn med mera, samt återbetalning om ett ärende dras tillbaka.

• Ge anstånd/förlänga betalningstider på hyra i lokaler.

• Korta ner betalningstider till leverantörer.

• Generös hållning till leverantören vid inställda konferenser, föredrag, resor med mera, exempelvis genom att dela på faktiska kostnader.

Källa: Svenskt näringsliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!