Restaurang läggs ner ? trots att den går bra

Lunchserveringen på Hemköp i Västervik har fått vara kvar längst i landet. Men nu måste man rätta sig efter det nya koncept.

Den lönsamma restaurangen på Hemköp läggs ner. ”Tråkigt”, tycker butikschefen Magnus Jannas.

Den lönsamma restaurangen på Hemköp läggs ner. ”Tråkigt”, tycker butikschefen Magnus Jannas.

Foto:

Västervik2004-10-18 01:00
Lunchrestaurangen på Hemköp i Västervik är populär bland Västerviksborna.
? Den går skitbra, säger butikschef Magnus Jannas som liksom personalen tycker att det är synd att den ska bort.
Trots att restaurangen omsätter 3,5 miljon kronor per år, vilket motsvarar cirka 5 procent av Hemköps totala omsättning på 70 miljoner så har ledningen på Hemköp Götaland beslutat att lägga ner den.
? Det är inget fel på restaurangen men vi vill förnya oss och spetsa till sortiment, säger Benny Eklund, regionchef för Hemköp Götaland.

Borde ni inte vara lite mer flexibla, speciellt när det går så bra i Västervik?
? Att ha restaurang ingår inte längre i vårt koncept.
Han nämner bland annat att det krävs stora investeringar i köket för att klara alla miljö- och hälsokrav. Ett annat problem, enligt regionchefen, är att hitta kockar på sommaren.

Exakt när restaurangen ska läggas ner kan ingen svara på. Det kan, enligt Benny Eklund, röra sig om veckor eller månader.
Där matserveringen är i.dag ska man bygga en avdelning och satsa på ett helt nytt sortiment.
? Vi ska sälja hårda varor som grytor och kastruller, berättar Benny Eklund.
Hemköp kommer alltså att börja konkurrera med grannarna Åhléns. Förutom husgerådsdelen kommer Hemköp att utöka delikatessavdelningen.

Sedan april i år har Hemköps omsättning rasat med 5?10 procent. Men till skillnad från de andra livsmedelsbutikerna beror inte det här på Lidl eller Netto.
? Det beror på att det började kosta pengar att stå i parkeringshuset, säger Magnus Jannas.
? Nu har vi dock lyckads förhandla till oss en bra deal med parkeringsbolaget, om gratis parkering i två timmar för våra kunder, fortsätter Jannas.

Magnus Jannas inser att det kommer att bli tuffa tider när restaurangen slår igen.
? Men vi står inte och faller med den.
Till en början är det bara kocken i restaurangen som blir uppsagd.
Förutom kocken jobbar fem personer i restaurangen. När serveringen stängs ska dessa övergå till enbart butiksarbete.
Vad som händer med de 23 anställda är oklart. Än så länge är det inte tal om några uppsägningar.
? Vi får se vad som händer efter ombyggnaden, säger Benny Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om