Naturreservatet några steg bort – så ser processen ut

Än är inte naturreservatet vid Tändsticksberget spikat. Innan ett beslut om att inrätta reservatet vinner laga kraft ska en skötselplan tas fram.

Innan det kan bli naturreservat av Tändsticksberget ska en skötselplan tas fram, och sakägare ska få säga sitt.

Innan det kan bli naturreservat av Tändsticksberget ska en skötselplan tas fram, och sakägare ska få säga sitt.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2021-06-15 10:00

I torsdagens tidning skrev vi att kommunstyrelsen sagt ja till att inrätta ett nytt naturreservat vid Tändsticksberget i Västervik. Det här betyder dock inte att det helt säkert blir av.

– Beslutet som fattades var att kommunstyrelsen gav miljö- och byggnadsförvaltningen i uppdrag att tillsammans med samhällsbyggnadsenheten ta fram en skötselplan. Man måste ha det med sig när man beslutar om det ska bli naturreservat, säger Lars Kåremyr, miljöchef på Västerviks kommun, och fortsätter:

– Men beslutet är en tydlig signal på att man vill se ett reservat.

Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef, förklarar vad som händer härnäst i processen.

– Vi drar igång steget med att mer exakt definiera avgränsningen för reservatet och ta fram förslag på skyddsföreskrifter med begränsningar för vad man får och inte får göra i reservatet. Och så tar vi fram en skötselplan över hur man ska sköta det för att de naturvärden man vill skydda ska bestå, säger han.

Dessutom kommer man att föra dialog med sakägare i frågan.

– Vi kommer att ha samråd kring föreskrifterna och avgränsningarna, inte bara med allmänheten utan även med länsstyrelsen, exempelvis.

Mattias Pettersson är kommunekolog och berättar om den tidsgräns som finns då olika parter ska få chans att säga sitt:

– Innan ett beslut om reservat tas så ska sakägare ges möjlighet att yttra sig. Tiden för att yttra sig ska inte vara kortare än en månad, meddelar han via mejl.

Karta: Tandstickan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!