Reporter hamnade i sjönöd
VT fick en personlig demonstration i livräddning.
VT:s reporter väntar på Rescue Loftahammar som ska sätta honom på torra land. Foto: MARCUS ERIKSSON
Foto:
- Vi vill presentera och marknadsföra vår organisation, säger Petter Montan.
Till vardags jobbar han som kock på sjön och är en av sällskapets 1 200 frivilliga medlemmar.
- Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation. Medlemmarna har alla möjliga sorters yrken, säger han och presenterar en bilmekaniker och en banktjänsteman.
SRSS har 57 stationer fördelade på ost- och västkusten, och sammanlagt 106 fartyg i olika storleksklasser.
Gunnar Arwidson är informatör på SRSS. Han berättar att organisationen deltog i 70 procent av alla sjöräddningsfall förra året.
De vanligaste uttryckningarna handlar om bogseringar av båtar som kört på grund eller fått motorhaveri.
Det är kostnadsfritt att larma SRSS, det vill säga om man skrivit på ett årskontrakt på 500 kr. Har man inte gjort det kan en uttryckning bli kostsam för den som behöver hjälp; närmare bestämt 2 500 kr per timme.
- En lättare uttryckning tar runt en timme. Det är fem årsavgifter. Och oftast tar en uttryckning längre tid än så.
tidigare under dagen hade SRSS en uppvisning i livräddning och på eftermiddagen skulle en helikopter vara på plats i gästhamnen. Men ingen helikopter i sikte.
-Den kunde tyvärr inte lyfta från Gotland utan behövdes där. Det är så det är i sjöräddningen, det är svårt att planera. Just nu är till exempel en av båtarna vi har med hit ute och bogserar en segelbåt som inte kunde ta sig in i hamnen.
SRSS är redo att rycka ut 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Varje måndag är det jouravlösning och då genomförs också en övning.
VT:s reporter får möjligheten att delta i en räddningsövning och kliver ner i kabyssen på en av båtarna, och byter om till en klumpig, orange överlevnadsdräkt.
- Det är en torrdräkt som håller dig varm i sex timmar i nollgradigt vatten, berättar Petter Montan.
Dessbättre är det inte riktigt så kallt och hela proceduren går relativt odramatiskt tillväga:
Ner i vattnet, avfyra nödraketen, vänta på Rescue Loftahammar som hivar upp en snustorr reporter på däck med hjälp av ett nät. Det hela går mycket smidigt.
Å andra sidan är det inte alla som har en varm överlevnadsdräkt till hands, och just kylan är den stora faran om man faller över bord. Men man kan ändå vara väl förberedd om man är till sjöss.
- Det viktigaste är att ha mycket kläder på sig. När jag var liten sa man att "ta av dig kläderna om du faller i vattnet". Men det är helt fel! Man ska ha mycket kläder på sig och en flytväst, säger Gunnar Arwidson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!